Με… ρόπαλα και συνεργασίες διεκδικεί η Uber την κυριαρχία στη «μάχη» των αυτόνομων ταξί

Με… ρόπαλα και συνεργασίες διεκδικεί η Uber την κυριαρχία στη «μάχη» των αυτόνομων ταξί
epa06219366 An Uber app on a mobile telephone in central London, Britain, 22 September 2017. Transport for London (TFL), the governing body responsible for transport in London, announced on 22 September 2017 that they will not renew Uber's license as a private hire operator in the city. Transport for London has informed Uber London Limited that it will not be issued with a private hire operator licence after expiry of its current licence on 30 September 2017. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχει, όμως, υπολογίσιμους αντιπάλους, αφού οι υπόλοιποι «παίκτες» δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν εύκολα τα όπλα.

του David Meyer

Ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, πόσταρε μια φωτογραφία την περασμένη Πέμπτη που δείχνει τον ίδιο μαζί με τον πρόεδρο της Toyota, Akio Toyoda, να έχουν «μια εξαιρετική συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία μας πάνω στην αυτόνομη τεχνολογία» κρατώντας ρόπαλα του μπέιζμπολ. Θα τα χρειαστούν τα ρόπαλα, είναι αλήθεια, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τον μεγάλο αριθμό ανταγωνιστών που εισέρχονται στον κλάδο των ταξί χωρίς οδηγό!

Μερικές ώρες μετά το ποστάρισμα της φωτογραφίας στο Twitter, η Nissan – μεγάλη αντίπαλος της Toyota – ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει τις δοκιμές του αυτόνομου ταξί ‘Easy Ride’ σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας DeNA. Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στη Γιοκοχάμα και η Nissan σχεδιάζει να αρχίσει να προσφέρει την υπηρεσία στο κοινό της Ιαπωνίας στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

«Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουμε εταιρεία προσφοράς υπηρεσιών, αλλά θέλουμε να εισέλθουμε στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς συνεργαζόμενοι με εταιρείες που είναι εξειδικευμένες εκεί», είπε ο Hiroto Saikawa, διευθύνων σύμβουλος της Nissan, στο Reuters. Η DeNA είναι ένας μεγάλος τοπικός πάροχος πλατφόρμας κινητής τηλεφωνίας και η Easy Ride θα είναι βασισμένη σε εφαρμογή.

Η Nissan, η Renault και η Mitsubishi συνεργάζονται επίσης για να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Didi Chuxing, τον μεγάλο αντίπαλο της Uber στην Κίνα.

Επίσης, η μητρική της Mercedes, Daimler, και η Bosch αποκάλυψαν ότι θα ξεκινήσουν τη δοκιμή αυτοκινούμενων ταξί δίχως οδηγό μέσα στους επόμενους μήνες.

Και βέβαια υπάρχει και η Waymo της Alphabet, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε να δοκιμάζει μίνι-βαν Chrysler Pacifica χωρίς οδηγό στο Φοίνιξ. Πρόσφατα, οι αρχές της Αριζόνα έδωσαν στη Waymo την έγκριση που χρειάζεται για να ξεκινήσει την πρώτη εμπορική υπηρεσία διαμοιρασμού διαδρομών χωρίς οδηγό. Η Waymo λέει τώρα ότι ελπίζει να αρχίσει να προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία φέτος.

Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη που ο Khosrowshahi της Uber είπε στους συντάκτες την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία του θέλει να συνεργαστεί με άλλους «παίκτες» και εκτός της Toyota, καθώς η Uber προσπαθεί «να εξασφαλίσει ότι θα έχει πρόσβαση σε αυτόνομη τεχνολογία αιχμής».

«Σε λιγότερο από έναν χρόνο, τα αυτόνομα οχήματα θα βρίσκονται στον δρόμο, στο δίκτυό μας», είπε. «Πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θα περιμένατε».