Με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις

Με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης (Α) προσέρχονται στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων της περιόδου 2016-21, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η δέσμη μέτρων για τόνωση εισοδημάτων, στήριξη μισθωτών και συνταξιούχων έναντι των παρενεργειών του πληθωρισμού - Τα κόστη.

Εντατικοποιείται η προετοιμασία για τη θέσπιση μέτρων ανακούφισης των πολιτών έναντι των παρενεργειών του πληθωρισμού ενόψει και της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενίσχυση εισοδημάτων, κίνητρα για τους νέους, αυξήσεις συντάξεων, «καλάθι του νοικοκυριού», Market Pass και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και του επενδυτικού περιβάλλοντος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης.

Αν και αναπτύσσεται συζήτηση για τυχόν εκπλήξεις στο πλαίσιο του δημοσιονομικού περιθωρίου που τροφοδοτεί η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες. Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει ο νέος κύκλος αξιολογήσεων της οικονομίας απ’ όπου αναμένεται η ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα επαναλάβει τον σταθερό στόχο της κυβέρνησης για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων και τόνωση της εξωστρέφειας ώστε να διατηρηθεί η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης αξιοποιώντας την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πόρους περίπου 32 δισ. ευρώ κι επιπλέον 5,7 δισ. ευρώ του REpowerEU, που θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2026.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις μισθών, εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων και παρεμβάσεις για την διόρθωση στευλώσεων στην αγορά.

Το πακέτο μέτρων και η κοστολόγηση

-Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η πιο σημαντική παρέμβαση κόστους περί τα 500 εκατ. ευρώ, αφορά στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα επηρεάσει τις αποδοχές περίπου 600.000 – 700.000 υπαλλήλων.

-Έπεται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά, ένα μέτρο κόστους 77 εκατ. ευρώ.

-Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κοστολογείται 49 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Προβλέπεται επίσης αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μέτρο κόστους 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη υπολογίζεται σε 38 εκατ. ευρώ ετησίως

-Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται έχει κοστολογηθεί με 30 εκατ. ευρώ ετησίως

-Η μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές είναι κόστους 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει προεκλογικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που είναι άλλο ένα κρίσιμο μέτρο, συνεπάγεται κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027

-Επιπλέον η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνεπάγεται κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027.

Εργασιακά, συνταξιούχοι και σπίτια για νέους

Στα θέματα των συνταξιούχων ψηλά στην ατζέντα είναι η εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων, η παρέμβαση στο θέμα της προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης και η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις περικοπές των Μνημονίων. Σημειώνεται ότι επίκειται και νέα αύξηση στις συντάξεις άνω του 4%, με βάση τα σημερινά δεδομένα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Η αύξηση θα δοθεί από 1.1.2024 για όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Δρομολογείται επίσης σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους και αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027, στα 1.500 από 1.170 ευρώ. Επιπλέον αναμένεται αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας και θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον μ.ο. του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει στο βασικό σενάριο, το κόστος της αύξησης των συντάξεων κάθε έτος με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, που υπολογίζεται σε 450 εκατ. το πρώτο έτος και βαίνει αυξανόμενο, ώστε να φτάσει σωρευτικά τα 800 εκατ. ευρώ το 2025, το 1,1 δισ. ευρώ το 2026 και 1,5 δισ. ευρώ το 2027. Περιλαμβάνει επίσης την εξαγγελθείσα από τη ΔΕΘ αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 1.1.2024 κατά 500 εκατ. ευρώ, όπως και την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 95 εκατ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, που θα αλλάζει το καθεστώς κρατήσεων για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Σήμερα χάνουν το 30% της σύνταξής τους και σχεδιάζεται η κράτηση να είναι ανάλογη των ημερών απασχόλησης.

Επίσης, αρχίζει η εκταμίευση των πρώτων δανείων του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Τα πρώτα δάνεια αφορούν την αγορά πρώτων κατοικιών από νέους, μετά την έγκριση των δανείων από τις τράπεζες, καθώς και τον νομικό και τεχνικό έλεγχο των ακινήτων. Σημειώνεται ότι από την έναρξη των αιτήσεων στις 3 Απριλίου υποβλήθηκαν συνολικά 36.544 αιτήσεις, εκ των οποίων αξιολογήθηκε το 70%. Το 62% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας από ζευγάρια, ενώ το 87% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι το συνολικό κόστος των μέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο κ. Σκυλακάκης λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Μαϊου, ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ στην τετραετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: