«Mea Culpa» απ’ τον Mr. Mozilla

«Mea Culpa» απ’ τον Mr. Mozilla

Άνω-κάτω η εταιρία μετά την αιφνδιαστική παραίτηση του πιο αμφιλεγόμενου ίσως CEO της Silicon Valley.

Έχει ετήσια έσοδα άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων και περί τους 1.000 εργαζόμενους. Από προχθές, ωστόσο, η Mozilla μετρά μείον έναν: τον συνιδρυτή της και φρεσκοδιορισμένο -μόλις προ δύο εβδομάδων- διευθύνοντα σύμβουλό της, Μπρένταν Άιχ, ο οποίος έγινε σχεδόν εν μια νυκτί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στελέχη της Silicon Valley

Το πρόβλημα με τον Άιχ -που ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, πριν καν καλά-καλά αναλάβει τα νέα του καθήκοντα- δεν είχε να κάνει με αξιοκρατικά κριτήρια (μιλάμε για τον προγραμματιστή που έφτιαξε JavaScript, εξάλλου), αλλά με τις εξωεπαγγελματικές επιλογές του! Για την ακρίβεια, το «αμάρτημά» του συντελέστηκε έξι χρόνια πριν από τον πρόσφτο διορισμό του ως CEO της Mozilla. Και η αλήθεια είναι ότι στην εταιρία, οι επιτελείς της γνώριζαν εξ’ αρχής τα πάντα!

Αφορά στην πρωτοβουλία του Μπρένταν να δωρίσει, πίσω στο το 2008, το ποσό των 1.000 δολαρίων στην καμπάνια υπέρ του «Proposition 8» στην Καλιφόρνια, στόχος της οποίας ήταν να θεσπιστεί νόμος για την δια ροπάλου απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων (παρ’ ότι ο νόμος θεσπίστηκε στην αμερικανική πολιτεία, τελικά καταργήθηκε ως αντισυνταγματικός το 2013, με απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου).

Έκτοτε, πέρασε καιρός και στο μεσοδιάστημα το θέμα δεν φάνηκε να ενοχλεί κανέναν. Μέχρι που στις 24 του περασμένου Μάρτη ανακοινώθηκε κι επίσημα η προαγωγή του Άιχ στη θέση του CEO της Mozilla. Από εκείνη την ημέρα, λοιπόν, ξέσπασε μέγας σάλος!

Πλήθος χρηστών των social media αρχικά -κυρίως δε στο Twitter- εξέφρασαν δημόσια την αποδοκιμασία τους. Τη «σκυτάλη» πήραν εργαζομένοι και εταιρικά στελέχη στην ίδιο τη Mozilla. Λίγο πριν από την τοποθέτηση του νέου CEO, τρία μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους – αν και η εταιρεία επισήμως αναφέρει ότι δεν συνδέονται τα  δύο γεγονότα μεταξύ τους.

Κι ως «κερασάκι στην τούρτα» ήλθε η αντίδραση της ηλεκτρονικής «προξενήτρας» OkCupid, που άρχισε τη δική της εκστρατεία με μηνύματα στον ίδιο τον Firefox -τον δωρεάν web browser και «κόσμημα» της Mozilla- καλώντας τους χρήστες σε ένα διαρκές μποϊκοτάζ, εν είδει διαμαρτυρίας.

Μπροστά σε αυτό το κύμα αντιδράσεων -κι επιμένοντας ότι δεν προτίθεται να μπει σε διάλογο για τις προσωπικές του απόψεις- ο Μπρένταν Άιχ ανακοίνωσε την Πέμπτη την παραίτησή του, ενώ η εκτελεστική πρόεδρος της Mozilla, Μίτσελ Μπέικερ, τον άδειαζε λίγο-πολύ μέσω του blog της.

Κοντολογίς, ζήτησε συγγνώμη που η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στις οργισμένες αντιδράσεις κι επέτρεψε να δημιουργηθεί αυτό το αρνητικό κλίμα, την ώρα μάλιστα που η Mozilla καλείται να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί ο κλιμακούμενος ανταγωνισμός μεταξύ της «συμμάχου» της, Google, και της Apple.

Η ιστορία αυτή, πάντως, κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Η Mozilla θα πρέπει να ανακοινώσει νέο CEO εντός της εβδομάδας. Και στην ίδια την εταιρία δεν είναι λίγοι αυτοί που τώρα διαμαρτύρονται ότι -πέρα από την ανακατωσούρα- ο Μπρένταν Άιχ ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη θέση.

«Όσοι τον επέκριναν ήταν παθιασμένοι υπέρμαχοι του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Μουρ, σύμβολος στη Silicon Valley και συνεργάτης κατά καιρούς της Mozilla. Και υπό αυτήν την έννοια «ήταν λάθος να καταφερθούν έτσι εναντίον του», αναφέρει.

Είναι, ωστόσο, «υπεραπλουστευμένο να λέει κανείς ότι πρόκειται για μία διαμάχη γύρω από την ελευθερία της έκφρασης και των ίσων δικαιμάτων», παρατηρεί από την πλευρά του ο Τζον Λίλι, πρώην διευθύνων σύμβουλος και μέχρι πρότινος μέλος του Δ.Σ. της Mozilla. «Έχει να κάνει με το πώς οι οργανισμοί θα επεξεργαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα», επισημαίνει, δίνοντας άλλη διάσταση στο θέμα, «και με το πώς οι ηγεσίες τους μπορούν σε αυτό το θέμα να συνδράμουν».

Διαβάστε ακόμη:

«Παιχνίδια» γοήτρου και εντυπωσιασμού στη Silicon Valley

«Παιδί» της Mozilla το πιο φτηνό smartphone

To Firefox OS εισβάλλει στην αγορά κινητών

Για τους προγραμματιστές της Silicon Valley ο πήχης είναι πιο ψηλά από ποτέ