Μέχρι πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του πετρελαίου;

Μέχρι πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του πετρελαίου;

Μέχρι και τα 20 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η ομάδα εμπορευμάτων της Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2016 στα 45 δολάρια ανά βαρέλι από τα 57 της προηγούμενης πρόβλεψης, επισημαίνοντας πως οι κίνδυνοι «βουτιάς» του πετρελαίου μέχρι τα 20 δολάρια ανά βαρέλι αυξάνονται.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται η αμερικανική επενδυτική τράπεζα για να στηρίξει τη θέση της είναι οι εξής:

1. Οι χώρες του ΟΠΕΚ θα παραγάγουν ακόμη περισσότερο πετρέλαιο το 2016 με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Ιράν. Η Goldman Sachs εκτιμά πως η αποφασιστικότητα των μελών του ΟΠΕΚ να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τιμές θα πρέπει να πέσουν πολύ περισσότερο για να εξετάσει ο ΟΠΕΚ τη μείωση της παραγωγής.

2. Οι εκτός ΟΠΕΚ παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές στις χαμηλότερες τιμές από ό, τι αναμενόταν. Αυτό συμβαίνει γιατί το κόστος παραγωγής μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της μεγαλύτερης αποδοτικότητας και των απότομων μειώσεων των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος οι αμερικανοί παραγωγοί να ενεργήσουν «πολύ αργά ή και καθόλου», επειδή τα οικονομικά τους είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι στο παρελθόν, αλλά και λόγω της βαθιά εδραιωμένης άποψης ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο από σχιστόλιθο μέσα σε δύο χρόνια.

3. Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος. Αυτό θα συμβεί λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας, η οποία θα βλάψει άλλες χώρες, ιδίως εκείνες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές εμπορευμάτων.