Μεγάλα κέρδη για την τράπεζα του Βατικανού

Μεγάλα κέρδη για την τράπεζα του Βατικανού
Photo:

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το οικονομικό έτος 2014 για την τράπεζα του Βατικανού, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

Ισχυρότερα έσοδα από δραστηριότητες όπως η μείωση των λειτουργικών εξόδων και τα ομόλογα κατέγραψε η τράπεζα του Βατικανού. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 69,3 εκατομμύρια ευρώ για το 2014, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας, τα οποί ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2013, τα κέρδη είχαν ανέλθει στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ και η τράπεζα σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως η βελτίωση των μεγεθών της οφείλεται «κατ ‘ουσίαν στο αποτέλεσμα των εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η τράπεζα εξυπηρετεί χιλιάδες καθολικές εκκλησίες, θρησκευτικές οργανώσεις και μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, η τράπεζα προσπαθεί να αποτινάξει τους ψιθύρους για σκοτεινές συναλλαγές, οι οποίες χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες. Η τράπεζα του Βατικανού είχε τεθεί στο επίκεντρο ποινικής έρευνας, κατηγορούμενη πως δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Υπό νέα διεύθυνση, η τράπεζα του Βατικανού προσπαθεί να μειώσει τις ζημίες και να αυξήσει την κερδοφορία της, παράλληλα με την βελτίωση των συνθηκών διαφάνειας στις συναλλαγές της. Σήμερα, η τράπεζα διαθέτει περίπου 15.000 θεσμικούς κυρίως πελάτες. Στο παρελθόν, περισσότεροι από 4.000 λογαριασμοί έκλεισαν, με 554 από αυτούς να μην εκπληρώνουν τα κριτήρια της τράπεζας.