Μεγάλα ονόματα εγκαταλείπουν το Twitter εν μέσω ανησυχιών για τις αποφάσεις του Έλον Μασκ

Μεγάλα ονόματα εγκαταλείπουν το Twitter εν μέσω ανησυχιών για τις αποφάσεις του Έλον Μασκ
Twitter logo displayed on a phone screen and Elon Musk's Twitter account displayed on a screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 30, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Διαμαρτύρονται για την έξαρση μίσους και ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς.

του Steve Mollman

Δεν άργησε να συμβεί. Έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από τότε που ο Έλον Μασκ οριστικοποίησε την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήδη αντιμετωπίζει αντιδράσεις από διασημότητες, βουλευτές και διαφημιστές που ανησυχούν για το πώς θα αλλάξει το κοινωνικό δίκτυο υπό την ηγεσία του, παρότι πολλές συντηρητικές φωνές χαίρονται.

Η γερουσιαστής Amy Klobuchar είναι μεταξύ εκείνων που εκφράζουν ανησυχίες. Ερωτηθείσα την Κυριακή στην εκπομπή Meet the Press του NBC αν εμπιστεύεται τον Musk τώρα που διευθύνει το Twitter, εκείνη απάντησε: «Όχι, δεν τον εμπιστεύομαι».

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Μινεσότα θέλει περισσότερο έλεγχο περιεχομένου και λιγότερη ασυλία για τα κοινωνικά δίκτυα που ενισχύουν τη ρητορική μίσους.

Αναφερόμενη στον άνδρα που επιτέθηκε στον σύζυγο της προέδρου της Βουλής, Nancy Pelosi αυτή την εβδομάδα, είπε: «Δημοσίευε αντισημιτικά σχόλια. Ανέβαζε memes που έδειχναν βία και όλη αυτή τη ρητορική που αρνιόταν τις εκλογές, υπέρ του Τραμπ και των οπαδών του MAGA. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε… Απλώς δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να βγάζει χρήματα με το να μεταδίδει αυτά τα πράγματα που είναι ένα σωρό ψέματα».

Σημειώνοντας ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα πρέπει να ελέγχουν τις διαφημίσεις για ψευδείς πληροφορίες πριν μεταδοθούν, είπε ότι εταιρείες όπως το Twitter δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιες απαιτήσεις.

«Πρέπει να αλλάξουμε τις απαιτήσεις για αυτές τις εταιρείες», είπε. «Βγάζουν χρήματα από εμάς. Βγάζουν χρήματα από αυτή τη βία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικά, πολλοί συντηρητικοί ειδικοί και βουλευτές χαίρονται που οι Δημοκρατικοί βουλευτές και οι ελίτ του Χόλιγουντ είναι αναστατωμένοι με την εξαγορά του Twitter από τον Musk, αφού από καιρό πίστευαν -όπως και ο ίδιος ο Musk- ότι το κοινωνικό δίκτυο ήταν υπερβολικά αυστηρό και κατασταλτικό.

«Ελεύθερος λόγος. Φιλελεύθερα δάκρυα», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος Jim Jordan του Οχάιο την Παρασκευή. Ο Jordan είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο η προηγούμενη ηγεσία του Twitter απαγόρευσε την είσοδο στην πλατφόρμα – και στον οποίο ο Musk μπορεί να επιτρέψει να επιστρέψει.

Ο ίδιος ο Τραμπ έγραψε στην αντίπαλη κοινωνική του πλατφόρμα, Truth Social: «Είμαι πολύ χαρούμενος που το Twitter βρίσκεται τώρα σε υγιή χέρια και δεν θα διοικείται πλέον από Ριζοσπαστικούς Αριστερούς Τρελούς και Μανιακούς που μισούν πραγματικά τη χώρα μας».

Εντωμεταξύ, ο γερουσιαστής του Τέξας Ted Cruz είπε στο Fox News την Παρασκευή: «Νομίζω ότι η αγορά του Twitter από τον Elon Musk είναι μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις για την ελευθερία του λόγου στη σύγχρονη εποχή».

Ο podcaster Joe Rogan, από την πλευρά του, το Σάββατο επαίνεσε τον Musk – έναν αυτοαποκαλούμενο «φανατικό του ελεύθερου λόγου» – επειδή ήθελε να αποκαταστήσει μια «εύλογη ανταλλαγή ιδεών» στην πλατφόρμα.

«Νομίζω ότι έχουμε πραγματικό πρόβλημα με τον διάλογο στο Twitter», πρόσθεσε. «Αυτό που μερικοί θα ήθελαν να κάνουν είναι να φιμώσουν εκείνους που έχουν αντίθετες απόψεις και μετά να εμφανίζονται όλα αυτά τα θετικά σχόλια από όλους τους ανθρώπους που συμφωνούν μαζί τους».

Αυτή την άνοιξη, όταν ξεκίνησε το δράμα της εξαγοράς του Twitter, ο Musk έγραψε στο Twitter: «Με τον όρο ‘ελευθερία του λόγου’, εννοώ απλώς αυτό που συμβαδίζει με το νόμο. Είμαι κατά της λογοκρισίας που υπερβαίνει κατά πολύ το νόμο. Εάν οι άνθρωποι θέλουν λιγότερη ελευθερία λόγου, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να ψηφίσει νόμους για αυτό το σκοπό. Επομένως, η υπέρβαση του νόμου είναι αντίθετη με τη βούληση του λαού».

Την Παρασκευή, ο Musk έγραψε στο Twitter: «Για να είμαι απόλυτα σαφής, δεν έχουμε κάνει ακόμη αλλαγές στις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου του Twitter», προσθέτοντας ότι «το Twitter θα σχηματίσει ένα συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου με ευρέως διαφορετικές απόψεις. Δεν θα γίνουν σημαντικές αποφάσεις περιεχομένου ή αποκαταστάσεις λογαριασμών πριν από τη σύγκληση αυτού του συμβουλίου».

Μια μέρα νωρίτερα, έσπευσε να καθησυχάσει τους διαφημιστές στο Twitter ότι η πλατφόρμα δε θα γίνει ένα «κέντρο διερχομένων».

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι, ακόμη.

Η General Motors δήλωσε ότι θα διακόψει προσωρινά τη διαφήμιση στο Twitter, προσθέτοντας: «Συνεργαζόμαστε με το Twitter για να κατανοήσουμε την κατεύθυνση της πλατφόρμας υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Πηγή: Fortune.com