Μεγάλη απάτη: Θύματα «πυραμίδας» Έλληνες εφοπλιστές και πολιτικοί

Μεγάλη απάτη: Θύματα «πυραμίδας» Έλληνες εφοπλιστές και πολιτικοί

Μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην Ελλάδα ήρθε στο φως.

Πάνω από 500 εκατ. δολάρια κόστισε σε επιφανείς Έλληνες πολίτες «πυραμίδα» που έφτιαξαν επιτήδειοι.  Στην εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται δύο Έλληνες, ένας πολύ γνωστός χρηματιστής με τα αρχικά Γ.Δ. και ένας συνεργάτης του εθιμοτυπικά πρόξενου της Ουκρανίας στην Κρήτη, με αρχικά Ι. Λ.

Η άπατη έχει να κάνει με επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματιών και εφοπλιστών, Ελλήνων, Ουκρανών, ακόμα και Άγγλων, ενώ οι πληροφορίες θέλουν ακόμα και πολιτικούς αρχηγούς να είχαν επενδύσει, κυρίως στην Ουκρανία στο «fund» του Γ. Δ. Παράλληλα φέρετε να είχε στηθεί ένα δαιδαλώδες σύστημα από «Off Shore» εταιρείες, με έδρα τις Παρθένες Βρετανικές νήσους.

Το συνολικό ποσό που φέρεται να έχουν αρπάξει οι «επενδυτές» ξεκινά από τα 350 εκατ. δολάρια και φτάνει ακόμα και τα 500 εκ. δολάρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θύμα των κατηγορούμενων φέρεται να έχει πέσει και γνωστός Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος επένδυσε στην εταιρεία των δυο κατηγορουμένων πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Χθες, η Ασφάλεια Αττικής, έπειτα από εντολή που δέχθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές, εξαπέλυσε «γιγαντιαία» επιχείρηση σε Αθήνα και Πελοπόννησο, συλλαμβάνοντας τον 47χρονο σύμβουλο επενδύσεων Γ. Δ. τον εθιμοτυπικά πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη Ι. Λ. τις συζύγους των συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και την γραμματέα του 47χρονου.

Επίσης στην δικογραφία ως εμπλεκόμενοι, αναφέρονται τα ονόματα άλλων 25 προσώπων, ανάμεσα τους ένας Βρετανός μάνατζερ, και η ιδιοκτήτρια ενός εκ των μεγαλύτερων δικηγορικών γραφείων της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του newsit o 47χρονος Γ. Δ. με τις βαλίτσες του γεμάτες περγαμηνές στο τομέα του «real estate», ξενιτεύτηκε πριν από μερικά χρόνια στην Ουκρανία, όπου ο άμεσος συνεργάτης του και πρόξενος, στην κυριολεξία έλυνε και έδενε. Αμέσως οι δυο Έλληνες άνοιξαν επενδυτικό γραφείο και με «μαγιά» τις γνωριμίες του «πρόξενου» άρχισαν να προσεγγίζουν Ουκρανούς βιομηχάνους και τραπεζίτες, στους οποίους υπόσχονταν αποδόσεις ύψους 3% στην αγορά ξένου συναλλάγματος εκτός χρηματιστηρίου.

Ο Έλληνας «μάγος» δημιούργησε παράλληλα επενδυτική εταιρεία στην Βρετανία, χρησιμοποιώντας παραφρασμένο τον τίτλο επίσης γνωστής επενδυτικής εταιρείας, που βέβαια ήταν καθ’ όλα νόμιμη. Επίσης δημιούργησε τρία FUND, με αντίστοιχα Δ.Σ. στα οποία είχε διορίσει δικούς του ανθρώπους.

Στους πελάτες του διαφήμιζε ότι έχει εφεύρει μαθηματικό τύπο που κάνει τις αποδόσεις που υπόσχεται απόλυτα ακριβείς και σίγουρες. Το 2010 είχε απασχολήσει τις Αρχές καθώς πραγματοποιούσε χρηματιστηριακές πράξεις χωρίς άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο, είχε κηρυχθεί αθώος από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας λόγω «νομικής πλάνης».

Τους πρώτους μήνες οι πελάτες λάμβαναν κανονικά ειδοποιήσεις για την πορεία της επένδυσής τους και μάλιστα ενημερώνονταν για τις υψηλές αποδώσεις των κεφαλαίων τους. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τον Μάιο του 2015 όταν εταιρία του κυκλώματος με έδρα την Αγγλία ενημέρωνε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αιτήσεις για πληρωμές μερισμάτων και ότι δεν διατηρεί χρήματα σε κανέναν τραπεζικό λογαριασμό. Έλληνες και Ουκρανοί επενδυτές κατήγγειλαν την απάτη με αποτέλεσμα ελληνικές, ουκρανικές και βρετανικές Αρχές να ξεκινήσουν έρευνα, που κατέληξε στις χθεσινές συλλήψεις.