Μεγάλη Ευρώ-Αραβική Σύνοδος στην Αθήνα με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων

Μεγάλη Ευρώ-Αραβική Σύνοδος στην Αθήνα με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.

Την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί Ευρώ-Αραβική συνάντηση υψηλού επιπέδου με στόχο την χάραξη μιας συνεκτικής περιφερειακής πολιτικής η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, ενώ την αμέριστη υποστήριξη στην πρωτοβουλία έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στην εκδήλωση έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή του εκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλος. Σύντομα θα ανακοινωθούν και επιβεβαιώσεις από αρχηγούς κρατών του Αραβικού κόσμου.

Θεματικά, το συνέδριο θα κινηθεί κυρίως σε δύο διαστάσεις: μια οικονομική όσον αφορά σε επενδύσεις, ενέργεια, υποδομές, εμπόριο και μια πολιτική για θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης, σταθερότητας. Στο περιθώριο των συζητήσεων σχεδιάζονται επιχειρηματικές συναντήσεις και παρουσιάσεις σε υποψήφιους επενδυτές. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναζητηθεί μια κοινή προσέγγιση στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν o Yπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έχουν επίσης επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ιωάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γεώργιος Τσίπρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Βελισσάριος Δότσης και σημαντικοί επιχειρηματίες και διοικητές οργανισμών που έχουν σχέσεις και δραστηριοποιούνται στην Μ. Ανατολή και στην Β. Αφρική.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζουν οι κ.κ Tawfic Khoury, Πρόεδρος του Al-Iktissad Wal-Aamal Group, ο Χρήστος Φώλιας, Πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, Πρώην Πρόεδρος του Άραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης, ο Faysal Abou Zaki, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Al-Iktissad Wal-Aamal Group και ο Συμεών Γ. Τσομώκος Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Forum Δελφών.

Ο Faysal Abou Zaki, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του παν-Αραβικού εκδοτικού ομίλου Al-Iktissad Wal-Aamal Group δήλωσε για το συνέδριο: «Οι μακραίωνες οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις των αραβικών κρατών με την Ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να προχωρήσουν προς όφελος και των δύο. Η μεγάλη αυτή συνάντηση αποτελεί μια σημαντική κίνηση ενδυνάμωσης αυτών των σχέσεων και ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας.»

Ο Συμεών Γ. Τσομώκος- Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής δήλωσε: «Το συνέδριο αυτό είναι μια κίνηση εξωστρέφειας και μια ευκαιρία για την χώρα μας να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Κόσμου. Η διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης στην χώρα μας θα αναδείξει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες.»

Στρατηγικός εταίρος και χορηγός της εκδήλωσης είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Μέσης Ανατολής Consolidated Contractors Company (CCC)