Μεγάλη εξαγορά 7,8 δισ. δολαρίων στον χώρο των οπλικών συστημάτων

Μεγάλη εξαγορά 7,8 δισ. δολαρίων στον χώρο των οπλικών συστημάτων

Η Northrop Grumman αγόρασε την εταιρεία κατασκευής πυραύλων Orbital ATK

Η αμερικανική εταιρεία όπλων Northrop Grumman ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξαγοράσει τον κατασκευαστή πυραύλων και ρουκετών Orbital ATK και το τίμημα θα αγγίξει τα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό.

Με την εξαγορά αυτή, ο αμερικανικός γίγαντας των εξοπλισμών θα αποκτήσει πρόσβαση σε επιπλέον συμβόλαια με τη NASA και τον Στρατό των ΗΠΑ.

Η συμφωνία, η οποία έρχεται σε μια στιγμή όπου η Βόρεια Κορέα κάνει συνεχώς πυραυλικές δοκιμές, θα βοηθήσει επίσης τη Northrop να αυξήσει τη γκάμα των συστημάτων πυραυλικής άμυνας που προσφέρει.

Η εταιρεία είχε πολύ καιρό να προβεί σε κάποια εξαγορά• η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2002 με την εξαγορά της TRW για 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πλέον, η Orbital θα ενταχθεί στη Northrop ως ένα τέταρτο εταιρικό τμήμα της.

Οι προγραμματισμένες αναβαθμίσεις των βαλλιστικών συστημάτων των ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει η Orbital.

Το καλοκαίρι, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ζήτησε την υποβολή προτάσεων για την αντικατάσταση του συστήματος πυρηνικών πυραύλων cruise και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) σε μια συγκυρία που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν έμφαση στον πανάκριβο εκσυγχρονισμό παλαιότερων συστημάτων ατομικών όπλων.

Η τιμή προσφοράς της Northrop στα 134,50 δολάρια ανά μετοχή της Orbital έχει premium 22% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την περασμένη Παρασκευή.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο μισό του 2018.

Αναλυτές της Stifel δήλωσαν ότι η επιχειρηματική δραστηριοποίηση της Orbital στην πυραυλική άμυνα, τους δορυφόρους, και την ανάπτυξη υπηρεσιών επιδιόρθωσης δορυφόρων σε τροχιά «έχει σαφώς νόημα» για τη Northrop.

Η Orbital είναι μία από τις δύο εταιρείες που έχει προσλάβει η NASA για την αποστολή υλικών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στα πλαίσια ενός αρχικού συμβολαίου ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών «θα συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και των εσόδων και την εξοικονόμηση δαπανών» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Northrop, Wes Bush.