Η μεγάλη γιορτή της ναυτιλίας στην Ελλάδα

Η μεγάλη γιορτή της ναυτιλίας στην Ελλάδα

Εγκαινιάζεται, το απόγευμα, η ναυτιλιακή έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ». 

Σε μια προσπάθεια η Ελλάδα να διευρύνει τα οφέλη της από τη φιλοξενία ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κεφαλαίων, μέσα από τη δημιουργία συνεργιών, εγκαινιάζεται, στις 18:00 ,στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η ναυτιλιακή έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ».

Για πρώτη φορά φέτος στην έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», υπάρχει ρεκόρ συμμετοχών με τουλάχιστον 1850 εταιρείες από 93 χώρες. Όπως ανέφεραν στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει ότι η εικόνα της χώρας διεθνώς έχει αλλάξει.

Είκοσι ένα εθνικά περίπτερα, με το μεγαλύτερο αυτό της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας, θα βρίσκονται στην έκθεση, ενώ για πρώτη φορά θα συμμετάσχει η Γεωργία.  Με εθνικά περίπτερα επιστρέφουν η Τουρκία και το Χόνγκ Κόνγκ.

«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι τα φετινά Ποσειδώνια θα είναι μεγαλύτερα από ποτέ, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε εκθέτες και επισκέπτες να έχουν μια παραγωγική εμπειρία και να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την συμμετοχή τους», δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια.

Στη συνέχεια υπογράμμισε την σημασία της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία, καθώς αποτελεί το 7% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ προσφέρει εργασία σε 192.000 άτομα. Η σημασία των Ποσειδωνίων για την χώρα είναι πολλαπλή, καθώς προβάλλουν μια θετική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και παράλληλα συνεισφέρουν περί τα 50 εκατ. ευρώ στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία της χώρας. Τα Ποσειδώνια προσελκύουν τουρισμό υψηλής απόδοσης, καθότι οι εκθέσεις συνεπάγονται αυξημένες δαπάνες για κατασκευή περιπτέρων, μεταφορές και εκτελωνισμούς εκθεμάτων, διαμονή και μετακινήσεις, επαγγελματικές συναντήσεις και γεύματα κλπ.

Ο Θεόδωρος Ε. Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, επισήμανε πως: «Τα Ποσειδώνια προσφέρουν την ευκαιρία ανάδειξης της δυναμικής του ναυτιλιακού κλάδου παγκοσμίως και της συνεχούς ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας. Η μακραίωνη ναυτική παράδοση και ναυτοσύνη συνδυασμένη με προηγμένη τεχνολογία προσφέρει αειφόρες ναυτιλιακές υπηρεσίες που αναγνωρίζονται διεθνώς. Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος της μεγαλύτερης δοκιμασίας στη σύγχρονη ιστορία της, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα οικονομικής ανάκαμψης σε εθνικό επίπεδο, και να συμβάλλει στην παγκόσμια ευημερία.».

Η διεθνής απήχηση των Ποσειδωνίων αντανακλά το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί αυτή τη στιγμή 3.669 ποντοπόρα πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των 1.000 gt. Η ελληνική ναυτιλία ηγείται παγκοσμίως αντιπροσωπεύοντας το 16,16% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα εκτοπίσματος και το 46,72% του ευρωπαϊκού στόλου σε ολική χωρητικότητα.

Διαβάστε ακόμη: 

Αυτοί είναι οι δέκα μεγαλύτεροι Έλληνες εφοπλιστές

Ελλάδα η παγκόσμια δύναμη της ναυτιλίας

Αγγελική Φράγκου: «Αριστοτέλης Ωνάσης» γένους θηλυκού