Μεγάλη μείωση των εξαγωγών τον Φεβρουάριο

Ingram Publishing

Αύξηση  1,6% των εισαγωγών και μείωση 7% των εξαγωγών παρατηρήθηκε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον δεύτερο μήνα του 2014.

Αύξηση των εισαγωγών, λόγω κυρίως της εισαγωγής πλοίων από τρίτες χώρες, και μεγάλη μείωση των ελληνικών εξαγωγών, σημειώθηκε τον Φεβρουάριο εφέτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών.

Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 4.031,0 εκατ. ευρώ έναντι 3.969,4 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 1,6% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση 16,4%). Ενώ, η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.049,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.202,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 5,6%).

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων Φεβρουαρίου της ΕΛΣΤΑΤ, η ενίσχυση των πιέσεων στις εξαγωγές, προκάλεσε περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών υποχώρησης σε 12μηνη βάση, στα επίπεδα του 2,8% σε σχέση με την περίοδο Μάρτιος 2012-Φεβρουάριος 2013.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο Φεβρουάριο παρ’ όλο που οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν προς τις χώρες της Ε.Ε. έστω και οριακά (+0,4%), η αύξηση αυτή υποσκελίστηκε από τη μείωση εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες κατά 12,4%, εξαιτίας κυρίως της μείωσης εξαγωγών πετρελαιοειδών. Εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τόσο προς τις ευρωπαϊκές χώρες (-7,4%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-2,1%).

Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί νέο ποσοστό αναλογίας εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ (45,8%), έναντι ποσοστού 54,2% προς τις Τρίτες Χώρες. Η αναλογία αυτή ανατρέπεται πλήρως αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται στη σχέση 64,9% υπέρ των χωρών της ΕΕ, έναντι 35,1% των Τρίτων Χωρών.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα διαφανούν και οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, καθώς και η επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου στις εξαγωγές συνολικά προς τις Τρίτες Χώρες.

Μικτή εικόνα στα εξαγόμενα προϊόντα
Οι έντονες διακυμάνσεις στις εξαγωγές αποτυπώνεται και στη μικτή εικόνα που εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι βασικοί κλάδοι των εξαγόμενων προϊόντων, με τις ανοδικές κινήσεις να υπερτερούν των πτωτικών.

Συγκεκριμένα, ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των τροφίμων (+3,2%), των ποτών-καπνού (+25,1%), των πρώτων υλών (+17%), των χημικών (+14,7%), των διάφορων βιομηχανικών (+4,7%) και των εμπιστευτικών προϊόντων (+104,3%). Αντίθετα, υποχώρησαν οι εξαγωγές πετρελαιοειδών (-8,7%), ελαιολάδου (-74,3%), βιομηχανικών προϊόντων (-6,9%) και μηχανημάτων (-4,5%).

Ειδικότερα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός της μείωσης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς τις Τρίτες Χώρες και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο προέρχεται από μείωση εξαγωγών προς τη Ρωσία, λόγω της κρίσης, ενώ στο αντίποδα ιδιαιτέρως ενθαρρυντική είναι η αύξηση εξαγωγών πρώτων υλών, αλλά και χημικών προϊόντων.

Εκρηκτική αύξηση εισαγωγών
Αύξηση εισαγωγών καταγράφεται για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός μάλιστα της σημαντικής μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου. Η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει εκρηκτική αύξηση κατά 16,4%, κυρίως λόγω της αύξησης εισαγωγών μηχανημάτων-οχημάτων από Τρίτες Χώρες. Να σημειωθεί ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο κατά 53,2%.

Σε 12μηνη βάση, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 6,8%, σε σχέση με την περίοδο Μάρτιος 2012-Φεβρουάριος 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Οι 20 πιο διάσημες παγκόσμιες αλυσίδες καταστημάτων