Mεγάλη νίκη της Apple

Mεγάλη νίκη της Apple

Σύμφωνα με τον δικαστή James Orenstein, η τεχνολογική εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Μπρούκλιν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναγκάσει την Apple να «σπάσει» τον κωδικό ασφαλείας ενός iPhone. Όχι, δεν αφορά το μακελειό του Σαν Μπερναρντίνο, αλλά μια παρόμοια υπόθεση για την οποία το FBI προσπαθεί να αναγκάσει την Apple να προσφέρει τη βοήθειά της προκειμένου να λάβει τα δεδομένα του iPhone ενός εγκληματία.

Συγκεκριμένα, η συσκευή αυτή ανήκει στον Jun Feng, έναν έμπορο ναρκωτικών. Πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το νόμο All Writs Act προκειμένου να αναγκάσει την Apple να «ξεκλειδώσει» το iPhone 5S του Feng, το οποίο εντόπισαν οι αρχές κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στο σπίτι του. Από πλευράς του, ο Feg υποστήριξε ότι δεν θυμόταν τον κωδικό πρόσβασης του κινητού και η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών να το «ανοίξει».

Ο Ομοσπονδιακός δικαστής James Orenstein, ο οποίος επιβλέπει την εξέλιξη της υπόθεσης απευθύνθηκε στην Apple. Όμως, οι δικηγόροι της τεχνολογικής εταιρείας υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαναγκάσει την Apple να «ξεκλειδώσει» τη συσκευή. «Είμαστε αναγκασμένοι να γίνουμε πράκτορες της επιβολής του νόμου», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της Apple στο δικαστήριο.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, κρατώντας την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η εν λόγω υπόθεση είναι παρόμοια με την περίπτωση του Σαν Μπερναρντίνο.

Κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η Apple έχει «ξεκλειδώσει» την οθόνη κλειδώματος σε παρόμοια iPhone επιπλέον 70 φορές. Και παρόλο που ο Feng ομολόγησε την ενοχή του, η κυβέρνηση εξακολουθούσε να αναγκάζει την Apple να παρέχει την τεχνική της βοήθεια.

Τη Δευτέρα, ο Orenstein αποφάνθηκε υπέρ της Apple: «Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι υπό τις περιστάσεις της παρούσας υπόθεσης, η κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι είναι απαραίτητο να προσφέρει η Apple την τεχνική της υποστήριξη».

Ο Ομοσπονδιακός δικαστής συμπλήρωσε ακόμη ότι «μετά την επανεξέταση των πραγματικών περιστατικών, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι κανένας από τους παράγοντες αυτούς δεν δικαιολογεί την επιβολή της κυβέρνησης στην Apple να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην υπόθεση. Ως εκ τούτου αρνούμαι την κίνηση αυτή».

Εδώ είναι η πλήρης απάντηση του Αμερικανού δικαστή:

IN RE ORDER REQUIRING APPLE, INC

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί στο πλευρό της εταιρείας

Στο μεταξύ οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί εχθροί της Apple θα υποστηρίξει την εταιρεία στη δικαστική διαμάχη της με το FBI. Η Amazon, η Facebook, η Google, η Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας θα υποβάλλουν επιστολές στο δικαστήριο όπου θα αναφέρουν ότι υποστηρίζουν την Apple, σύμφωνα με εταιρείες και πηγές που γνωρίζουν τα σχέδιά τους.

Κάθε εταιρεία πρέπει να υποβάλλει την επιστολή της στο δικαστήριο μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Η Microsoft ήταν η πρώτη που είπε ότι πρόκειται να ενώσει τη φωνή της με εκείνη της Apple στη δικαστική διαμάχη. Ο Επικεφαλής Νομικός Σύμβουλος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε ότι η Microsoft πιστεύει ότι η Apple έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να την αναγκάσουν να βοηθήσει το FBI να ξεκλειδώσει ένα iPhone του εκτελεστή του Σαν Μπερναντίνο.

Ο Σμιθ είπε, αντιθέτως, ότι το Κογκρέσο πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία ώστε να προβλέπεται πλέον με σαφήνεια πώς θα συνεργάζονται οι τεχνολογικές εταιρείες με τις αστυνομικές αρχές όταν τα δεδομένα ενός υπόπτου είναι κρυπτογραφημένα.

«Πιστεύω ότι αυτό που λέει η Apple είναι σημαντικό» είπε ο Σμιθ. «Συμφωνούμε απολύτως με την Apple ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να μεταφερθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία έτσι ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού».

Και πρόσθεσε ο Σμιθ: «Χρειαζόμαστε νόμους του 21ου αιώνα που να αντιμετωπίζουν τεχνολογικά ζητήματα του 21ου αιώνα. Και αυτοί οι νόμοι πρέπει να συγγραφούν απ’ το Κογκρέσο».