Η μεγάλη στροφή της HP

Η μεγάλη στροφή της HP

Γιατί μετά από τρία χρόνια η Hewlett-Packard προχωρά σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της σε δύο εταιρείες.

Η αγορά βοούσε εδώ και ημέρες. Και το σενάριο δεν ήταν καν παλιό. Αμφιταλαντευόμενα στο να ακολουθήσουν τα «χνάρια» της ΙΒM, τα στελέχη της Hewlett Packard είχαν συζητήσει και απορρίψει τα σενάρια του spin-off προ τριετίας.

Να όμως που ήλθε ο καιρός η εμβληματική εταιρία της Silicon Valley να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να προχωρήσει -με οικονομικό σύμβουλο την Goldman Sachs & Co- σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, σπάζοντας έτσι σε δύο εισηγμένες εταιρείες.

Η μία θα δραστηριοποιείται στον τομέα των PC και εκτυπωτών, θα λέγεται HP Inc. και με επικεφαλής τον Ντίον Γουάισλερ θα αρχίσει σύντομα να «τσαλαβουτά» και στα βαθιά «νερά» της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing).

Η δεύτερη θα επικεντρωθεί στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά λογισμικού και παροχής υπηρεσιών πληροφορικής για μεγάλες εταιρείες, υπό την επωνυμία Hewlett-Packard Enterprise κι έχοντας στο «τιμόνι» της ίδιο στέλεχός της που το 2011 είχε “σκοτώσει” την ιδέα του spin-off: την διευθύνουσα σύμβουλο και πρόεδρο της HP Μεγκ Γουίτμαν.

«Πριν από τρία χρόνια, η εταιρία βρισκόταν σε αρκετά δύσκολη θέση, χρειαζόταν να ανοικοδομηθεί και έπρεπε να το κάνουμε αυτό ως μία HP», τόνισε χθες η ίδια σε τηλεφωνική διάσκεψη με αναλυτές. Η δέσμευση που ανέλαβε είναι οι δύο νέες τεχνολογικές εταιρίες που τώρα δημιουργούνται «να είναι δύο από τις ισχυρές της λίστας Fortune 500».

Θεωρητικά, αυτό ήδη ισχύει. Κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, το τμήμα PC και εκτυπωτών παρουσίασε έσοδα 57,2 δισ. δολάρια και ενώ το τμήμα για εταιρικούς πελάτες έφθασε αντίστοιχα τα 58,4 δισ. δολ.

Όμως το ερώτημα είναι τώρα εάν και σε ποιο βαθμό η HP Inc. και η Hewlett-Packard Enterprise θα συνεχίσουν με θετικά πρόσημα την κερδοφορία, σε ένα τεχνολογικό και καταναλωτικό περιβάλλον όπου η δεύτερη παρουσιάζει μοιραία καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης απ’ ότι η πρώτη…

Σε κάθε περίπτωση, η HP δεν είναι η μοναδική τεχνολογική εταιρεία που βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτό το δίλημμα και προχωρά σε spin-off. Το δρόμο άνοιξε η IBM το 2005, όταν πούλησε το τμήμα των PC της στην κινεζική Lenovo.

Σήμερα, η Intel προωθείται στον τομέα των tablets και των ultrabook laptops. Μέχρι και η eBay Inc (όπου παλιά “αφέντευε” η Γουίτμαν) προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα το δικό της spin-off για την υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal.

Διαβάστε σχετικά: Γιατί χωρίζουν οι δρόμοι eBay-PayPal

Εκτός πάντως από τα προσδοκόμενα κέρδη αυτών των κινήσεων, υπάρχει πάντα ένα κόστος. Κι αυτό για την πρωτοπόρο HP «μεταφράζεται» κατ’ αρχήν σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Το προσωπικό που απασχολεί διεθνώς φθάνει σήμερα τα 300.000 άτομα, έπειτα από αιματηρές περικοπές που έγιναν υπό την ηγεσία της Γουίτμαν. Μέσα στην τελευταία τριετία λοιπόν έχουν ήδη αφανιστεί στην HP 50.000 θέσεις εργασίας, όσες έχει σήμερα δηλαδή η Apple ή η Google! Και με το spin-off της θα καταργηθούν κι άλλες 5.000, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρία.

Όσο για τους μετόχους της, που χθες είδαν με ευχαρίστηση τη Wall Street να αγκαλιάζει την διάσπαση της HP και την τιμή της μετοχής της να σημειώνει κέρδη 4,7%, κλείνοντας στα 36,87 δολάρια; Διευκρινίστηκε πως θα έχουν μερίδιο και στις δύο εταιρείες, μέσω μιας αφορολόγητης συναλλαγής που θα γίνει εντός του 2015.

Για τα υπόλοιπα, ο χρόνος θα δείξει…