Στα δύο σπάει η Hewlett-Packard

Στα δύο σπάει η Hewlett-Packard

Διαχωρίζει τις δραστηριότητες της σε υπολογιστές και εκτυπωτές από τη μια και hardware και υπηρεσίες από την άλλη.

Στο δρόμο άλλων μεγάλων πολυεθνικών βαδίζει η Hewlett-Packard, καθώς αποφάσισε να γίνει πιο ευέλικτη και να διαχωρίσει βασικές της δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδει το Reuters, η Hewlett-Packard ανακοίνωσε ότι θα διασπαστεί σε δύο εισηγμένες εταιρείες, διαχωρίζοντας τις δραστηριότητες προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών, από την ταχέως αναπτυσσόμενη δραστηριότητα του εταιρικού hardware και υπηρεσιών.

Η HP ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοί της θα έχουν μερίδιο και στις δύο εταιρείες μέσω μιας αφορολόγητης συναλλαγής την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με το Reuters, κάθε μία από δύο επιχειρηματικές δραστηριότητες συμβάλουν σχεδόν στο μισό των τρεχόντων εσόδων και κερδών της HP.

Πολλοί επενδυτές και αναλυτές ζητούσαν την διάσπαση της εταιρείας ή την πώληση των δραστηριοτήτων προσωπικών υπολογιστών, ώστε η HP να εστιάσει σε πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες όπως η παροχή server, δικτύωσης και αποθήκευσης δεδομένων σε επιχειρήσεις.

Η κίνηση αποτελεί έναν μνημειώδη ανασχηματισμό ενός εκ των σημαντικότερων τεχνολογικών πρωτοπόρων, που απασχολεί περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους και αναμένεται να καταγράψει έσοδα ύψους 112 δισ. δολ. το έτος χρήσης που λήγει τον Οκτώβριο.

Η νυν διευθύνουσα σύμβουλος της HP, Μεγκ Γουίτμαν, θα ηγηθεί της νέας Hewlett-Packard Enterprise, που θα στεγάσει τις δραστηριότητες εταιρικών hardware και υπηρεσιών.

Τις 55.000 θα φτάσουν οι απολύσεις
Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της η εταιρεία υπολογίζει πλέον ότι οι απολύσεις αναμένεται να ανέλθουν σε 55.000 συνολικά.

Οι πρώτες απολύσεις ξεκίνησαν το 2012 και ο συνολικός τους αριθμός έχει αυξηθεί πολλές φορές. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των πιο πρόσφατων της αποτελεσμάτων χρήσης τριμήνου, που δημοσίευσε τον Αύγουστο, η HP ανέφερε ότι έχει στόχο την κατάργηση ενός συνόλου 45.000-50.000 θέσεων εργασίας.

«Οι προϋποθέσεις για επιπλέον περικοπές έχουν πλέον αναγνωριστεί και προβλέπουμε τώρα ένα σύνολο 55.000 περικοπών» θέσεων εργασίας, ανέφερε η εταιρεία σε έγγραφα που δημοσιεύτηκαν με την ευκαιρία μιας τηλεδιάσκεψης με αναλυτές.

Οι επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας «δε συνδέονται με την απόφαση για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της» διαβεβαίωσε η οικονομική διευθύντρια Κάθι Λέστζακ.

Από το σύνολο των 55.000 θέσεων εργασίας, η HP διευκρίνισε σήμερα ότι οι 36.000 εργαζόμενοι είχαν ήδη απολυθεί στα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί χωρίζουν οι δρόμοι eBay-PayPal