Μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού- Τι συζητήθηκε στο Eurogroup

Μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού- Τι συζητήθηκε στο Eurogroup
epa05853859 (FILE) - A file picture dated 03 November 2011 shows a European Union (EU) flag fluttering before the Parthenon of the Acropolis in Athens, Greece. The eurozone debt crisis, which started in 2009 when countries realised that Greece could default on its debts after Wall Street imploded in 2008, divided the EU's Eurogroup member countries over what measures to take to tackle what the OECD called the world's greatest threat in 2011. The 60th anniversary of the signing of the Treaty of Rome is marked on 25 March 2017. The treaty was signed on 25 March 1957 by Belgium, France, Italy, Luxembourg, the Netherlands and West Germany to form the European Economic Community (ECC). It continues to be one of the most important ones in the history of the European Union (EU). EPA/ORESTIS PANAGIOTOU *** Local Caption *** 50183401 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδικότερα, η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup.

Δημοσιονομική ανάσα στην Ελλάδα έδωσε το Eurogroup, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορωνοϊού. Ειδικότερα, η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, ενώ οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση.

Παράλληλα, αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης και, των αυξημένων τελευταία, δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε δε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα σημαντικά μέτρα, που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ανακοινώσει έκτακτο βοήθημα για όσους δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν δια νόμου.

Την περασμένη Τετάρτη σχεδιαζόταν να δοθούν από 500 ευρώ σε 200.000 εργαζόμενους ή 100 εκατ. ευρώ συνολικά. Την Παρασκευή έκλεισαν και οι ταβέρνες και το κόστος διπλασιάστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Την Κυριακή διατάχθηκε να μην ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία το Πάσχα και από την Τετάρτη κλείνει και το λιανεμπόριο.

Ο αριθμός των δικαιούχων και το συνολικό κόστος πολλαπλασιάζεται μέρα με την μέρα, με συνέπεια να μειώνεται όμως και στα 400 ευρώ ή χαμηλότερα το «κατά κεφαλήν» επίδομα που θα μοιράσει η κυβέρνηση, για τις ημέρες διακοπής από την εργασία.

Και στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, το μέτρο θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω μεγάλης πτώσης του τζίρου, πέραν όσων έκλεισαν «δια νόμου».

Εκτός από τις δαπάνες για την Υγεία και την Απασχόληση, θα αφαιρούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα και οι κρατικές δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές.