Το μεγάλο κόλπο με τις βίλες της φοροδιαφυγής

Το κουβάρι των αδήλωτων μισθωμάτων ξετυλίγει η ελληνική δικαιοσύνη, μετά τον έλεγχο στις ΗΠΑ γνωστών ιστοσελίδων μεσιτικών υπηρεσιών.

«Καμπανάκι» χτυπά για εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών σε μεγάλες πόλεις αλλά και παραθεριστικών κατοικιών σε δημοφιλείς προορισμούς που ενοικιάζουν χωρίς να δηλώνουν τα έσοδα που αποκομίζουν. Οι «μαύρες» βίλες δεν είναι οι μοναδικές που μπαίνουν στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, καθώς υπό έλεγχο βρίσκονται πλέον και τα διαμερίσματα που προσφέρουν σημαντικά έσοδα στους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι τα μισθώνουν παράνομα μέσω διαδικτύου.

Όπως γράφει το Έθνος της Κυριακής, ιστοσελίδες που κάνουν θραύση σε όλο τον κόσμο, όπως Airbnb, Tripping, Homeaway, Onefinestay, βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των εισαγγελέων στις ΗΠΑ, οι οποίοι τους ζητούν να καταθέσουν στοιχεία σχετικά με τα ακίνητα που ενοικιάζουν, αν δηλώνονται τα έσοδα στην Εφορία και αν υπάρχουν οι σχετικές άδειες ως τουριστικά καταλύματα. Μετά την εισαγγελική παρέμβαση στις ΗΠΑ, και οι επιτήδειοι στην Ελλάδα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθέσει στην Οικονομική Αστυνομία να ελέγχει το διακινούμενο «μαύρο» χρήμα.

Με τον παράνομο τζίρο από τις ενοικιάσεις εξοχικών στην Ελλάδα να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, οι φορείς του τουριστικού κλάδου πιέζουν για ελέγχους των ιστοσελίδων στις οποίες καταχωρίζονται ακίνητα προς ενοικίαση. Η παρέμβαση του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για την αμερικανική εταιρεία Airbnb, που έχει παρουσία και στην Ελλάδα, ανοίγει ξανά το θέμα των «μαύρων» ακινήτων και της τεράστιας απώλειας εσόδων για τους νόμιμους ξενοδόχους και τα κρατικά ταμεία.

Το φαινόμενο της ενοικίασης κατοικιών ή ακόμη κι ενός δωματίου μέσα σε διαμέρισμα, έναντι χαμηλού τιμήματος αλλά χωρίς απόδειξη παροχής υπηρεσιών, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Μέσω διεθνών ιστοσελίδων οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μικρά εξοχικά, πολυτελείς βίλες, διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και δωμάτια ή έναν… καναπέ για τη φιλοξενία τουριστών.

Χωρίς αποδείξεις

Η επαφή ενοικιαστή και ενδιαφερόμενου γίνεται μέσω των συγκεκριμένων ιστότοπων, ενώ η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω PayPal και χωρίς να μπορεί ποτέ το κράτος να αποδείξει ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Όπως λένε καλά γνωρίζοντες τον χώρο, παγκοσμίως ο «μαύρος» τζίρος ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία ενοικίασης είναι απλή: Ο ιδιοκτήτης κάνει καταχώριση του εξοχικού του, του σπιτιού του ή ακόμη και μέρος του διαμερίσματός του στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Αναφέρει τα βασικά χαρακτηριστικά του ενοικιαζόμενου χώρου, τη χρονική διάρκεια που θέλει να το ενοικιάσει καθώς και τις παροχές που προσφέρει.

Η καταχώριση είναι δωρεάν. Με βάση το συνολικό ποσό της κράτησης, η προμήθεια μπορεί να είναι 3% και καλύπτει τα έξοδα συναλλαγής. Ο επισκέπτης πληρώνει προμήθεια από 6% έως 12%.

Η πληρωμή του ενοικίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω άμεσης κατάθεσης, PayPal, επιταγής ή τραπεζικού εμβάσματος αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η εξόφληση γίνεται με μετρητά κατά τη διάρκεια της διαμονής, ώστε να μην υπάρχουν στοιχεία συναλλαγής.

Πηγή: news247.gr