Μεγαλοοφειλέτης το Δημόσιο – Χρωστά πάνω από 6,2 δισ. ευρώ σε προμηθευτές και επιστροφές φόρων

Μεγαλοοφειλέτης το Δημόσιο – Χρωστά πάνω από 6,2 δισ. ευρώ σε προμηθευτές και επιστροφές φόρων
GERMANY EURO

Οι δανειστές πιέζουν, από το δάνειο των 6 δισ. ευρώ, να εξυπηρετηθούν τα χρέη που είχαν σωρευθεί στη διετία 2015-2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Σεπτεμβρίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (προς προμηθευτές και εκκρεμείς επιστροφές φόρων) ανήλθαν στα 6,2 δισ. ευρώ καταγράφοντας οριακή μείωση σε σχέση με τον Αύγουστο (μόλις 58 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου:

Μπορεί  ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να παρουσίασαν μείωση στα 4,779 δισ. ευρώ από τα 4,935 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο. Ωστόσο, τα ποσά τα οποία χρωστά το δημόσιο, παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.

2,9 δισ. ευρώ είναι τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

888 εκατ. ευρώ οι οφειλές των νοσοκομείων.

374 εκατ. ευρώ τα χρέη των νομικών προσώπων του Δημοσίου.

356 εκατ. ευρώ οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

209 εκατ. ευρώ τα χρέη των υπουργείων και των φορέων τους

1,4 δισ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες αυξήθηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο που είχαν διαμορφωθεί στα 1,3 δισ. ευρώ.

Αν προστεθούν όμως σε αυτά και ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα Τελωνεία, επιστροφές ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες, τότε ο λογαριασμός αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ

Το φαινόμενο αυτό, έχει προκαλέσει και νέα πίεση εκ μέρους των δανειστών που ζητούν μεγαλύτερη παρέμβαση για τις δαπάνες που θα πληρωθούν με τις επόμενες δόσεις που θα λάβει η κυβέρνηση από το δάνειο των 6 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα χρέη που είχαν σωρευθεί στη διετία 2015-2016.