Μειώνεται το «ταμείο» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μειώνεται το «ταμείο» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
A Russian ruble coin is pictured on euro sign in Moscow on August 13, 2021. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Τα μηνύματα της ΤτΕ από τη χρηματοδότηση και τις καταθέσεις – Οι παρενέργειες από τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Ως ένα δείγμα των παρενεργειών από την πίεση των εισοδημάτων λόγω ακρίβειας ερμηνεύεται η μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 4,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο εξανεμίζοντας τα αυξημένα έσοδα του προηγούμενου μήνα, στο τέλος της χρονιάς, ενώ η τάση περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τα διαθέσιμα νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «η μάχη για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει». Σημειωτέον, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να υποχώρησε στο 8,6% τον Ιανουάριο αλλά απέχει από το στόχο του 2% της ΕΚΤ, η οποία αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,5% στο 3%. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη από το 2008 ενώ θα πρέπει να αναμένεται και νέα αύξηση τον Μάρτιο δεδομένου ότι η ΕΚΤ ακολουθεί τη διεθνή τάση, με την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει αυξήσει τα επιτόκιά της στο 4% και την αμερικανική Fed να τοποθετεί τα επιτόκια του δολαρίου σε ένα εύρος μεταξύ 4,5% και 4,75%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την ελληνική οικονομία αυτή η τάση συνεπάγεται περαιτέρω πίεση στα εισοδήματα, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων, λόγω της άμεσης επίπτωσης στις δόσεις των δανείων ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού δημιουργεί αντικίνητρο στην πιστωτική επέκταση, με εξαίρεση τα δάνεια για επιχειρήσεις στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε λαμβάνονται μέτρα από τις τράπεζες και την κυβέρνηση ενώ είναι ενδεικτική η μείωση των καταθέσεων τον Ιανουάριο. Πρόκειται για περίοδο αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων κατά την οποία μόνο από ΦΠΑ τα κρατικά έσοδα ανήλθαν σε 2,277 δισ. ευρώ, με αύξηση 246 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ενώ τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,6 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 11,1%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν μείωση κατά 4,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023 έναντι αύξησης κατά 5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 3,5% από 4,8% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μείωση κατά 3 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,9% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα εμφάνισαν μείωση κατά 1,4 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 3,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 3,7% από 4,4% τον προηγούμενο μήνα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζει μερίδα του εμπορικού κόσμου για την εξέλιξη των πωλήσεων την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ) έδειξε ότι το 31,4% των επιχειρήσεων εμφάνισε χειρότερο τζίρο από πέρυσι. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μείωση που καταγράφεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στον όγκο πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο (-1,2% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 και +7,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2022).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: