Deutsche Bank: Εντυπωσιάζει το ελληνικό Χρηματιστήριο. Παγκόσμιος πρωταθλητής τον Φεβρουάριο

Deutsche Bank: Εντυπωσιάζει το ελληνικό Χρηματιστήριο. Παγκόσμιος πρωταθλητής τον Φεβρουάριο
epa08315593 An exterior view of the Deutsche Bank at the popular Koenigsallee in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Deutsche Bank temporarily closes around 200 branches for their customers from Tuesday 24 March 2020 due to the corona pandemic. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην πρώτη θέση το ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την Deutsche Bank

Στην υψηλότερη θέση του πίνακα των αποδόσεων των διεθνών αγορών περιουσιακών στοιχείων τοποθετείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τη γερμανική Deutsche Bank.

Τα κέρδη 10,4% για τον Φεβρουάριο το βάζουν στην πρώτη θέση των μετοχικών αγορών. Για το έτος, το ελληνικό Χρηματιστήριο φιγουράρει στην πρώτη θέση, με απόδοση 21,5%.

Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, μετά από ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο υπήρξε αντιστροφή τάσης, με απώλειες σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Αιτία αποτέλεσε η αυξανόμενη ανησυχία για την επιμονή του πληθωρισμού, ο οποίος με τη σειρά του οδήγησε τους επενδυτές να αυξήσουν τις προσδοκίες τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών. Εύλογα, ήταν ένας απαίσιος μήνας για την αγορά ομολόγων, με τον παγκόσμιο δείκτη του Bloomberg να γνωρίζει τη χειρότερη επίδοσή του τον Φεβρουάριο από την έναρξή του το 1990. 

Από την άλλη, το δολάριο ΗΠΑ ανέκαμψε, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές αποδείχθηκαν ανθεκτικές εν μέσω ευρύτερων απωλειών αλλού. Επιπλέον, η απόδοση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε ετήσια βάση εξακολουθεί να είναι θετική.

Κερδισμένοι – Χαμένοι

Ευρωπαϊκές Μετοχές: Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο, με κέρδη για τον STOXX 600 (+1,9%), τον FTSE 100 (+1,8%) και τον DAX (+1,6%). Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ξεχώρισε η Νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, σε ετήσια βάση, καταγράφονται διψήφια κέρδη για τον IBEX 35 της Ισπανίας (+14,7%), τον ιταλικό FTSE MIB (+16,4%) και τον Ελληνικό Γενικό Δείκτη ΧΑΑ (+21,5%).

Δολάριο ΗΠΑ: Μετά από 4 μήνες με απώλειες, ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε +2,7% τον Φεβρουάριο. Η σουηδική κορόνα ήταν το επόμενο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των G10, υστερώντας μόλις κατά -0,04% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μετά και την ανακοίνωση της Riksbank ότι το QT θα ξεκινήσει από Απρίλιο.

Κρατικά ομόλογα: Η προοπτική του υψηλότερου πληθωρισμού και οι αυξήσεις επιτοκίων ήταν κακά νέα για τα κρατικά ομόλογα. Τα αμερικανικά ομόλογα (-2,4%) και τα ευρωπαϊκά (-2,3%) απώλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους Ιανουαρίου, ενώ τα βρετανικά ομόλογα (-3,3%) βρίσκονται πλέον σε αρνητικό έδαφος σε ετήσια βάση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: