Moody’s: Οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, αλλά παραμένουν θολές

Moody’s: Οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, αλλά παραμένουν θολές
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 H Μοοdy’s αναμένει ανάπτυξη 0,5% το 2023 και 1,2% το 2024

Βελτίωση παρουσιάζουν οι οικονομικές προοπτικές  της ζώνης του ευρώ το 2023, σύμφωνα με τη Moody’s, καθώς οι φόβοι για τις συνέπειες τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει το ενεργειακό σοκ που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν υλοποιηθεί, χάρη στον ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα και την επάρκεια των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Βασική αβεβαιότητα είναι η ενεργειακή επάρκεια το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024. Παρόλο που ο βιομηχανικός τομέας έχει αντέξει, οι ενεργειακοί περιορισμοί θα παραμείνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη, λέει ο αμερικανικός οίκος, που συμπληρώνει: Από την άλλη, οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. 

Η οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ παραμένει άτονη και αναμένουμε ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα επηρεάσει την κατανάλωση, τις επενδύσεις, άρα και τη δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας.  

Το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 3,5% το 2022. H Μοοdy’s αναμένει αύξηση 0,5% το 2023 και 1,2% το 2024. Αν και οι προβλέψεις για το 2023 είναι καλύτερες από τις προβλέψεις του Νοεμβρίου, υπονοούν ότι η παραγωγή θα μείνει στάσιμη. Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί αργά, καθώς οι δευτερογενείς επιπτώσεις λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας επηρεάζουν τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Σε ό,τι αφορά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, η Moody’s εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς με δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης η καθεμία, που θα ισοδυναμούσε με σωρευτική αύξηση επιτοκίων κατά 400 μονάδες βάσης.

Δεδομένου ότι η πιστωτική διαμεσολάβηση στη ζώνη του ευρώ πραγματοποιείται κυρίως μέσω του τραπεζικού τομέα, αυτό το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων αναμένεται να αυξήσει αποτελεσματικά το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας τη δραστηριότητα και μειώνοντας τον κίνδυνο πληθωριστικής σπείρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: