Μειώσεις επιτοκίων: Το μήνυμα Λαγκάρντ και ο… καθησυχαστικός Βιλερουά για τον ρόλο του πετρελαίου

Μειώσεις επιτοκίων: Το μήνυμα Λαγκάρντ και ο… καθησυχαστικός Βιλερουά για τον ρόλο του πετρελαίου
Photo: pixabay.com
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας τονίζει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να περιμένει πολύ για να προχωρήσει σε χαλάρωση.

Η αβεβαιότητα στις τιμές του πετρελαίου δεν θα αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εκτινάξει το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ θα τροφοδοτήσει εκ νέου τις τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει «μηχανική» αντίδραση, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη γαλλική Les Echos που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ερωτηθείς εάν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, ο Βιλερουά απάντησε «όχι — εκτός και αν υπάρξει έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ», σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην απόφασή τους για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, αν και υπάρχουν διαφωνίες για το πώς θα συνεχίσουν στην πορεία.

Ο Βιλερουά υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση, ενώ οι πιο επιθετικοί συνάδελφοί του έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις, με ορισμένους να λένε ότι είναι μόνο μια αυξανόμενη πιθανότητα.

«Από το σημείο που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού 2% μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά στη δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο Βιλερουά. «Αυτή είναι η αίσθηση μιας πρώτης περικοπής τον Ιούνιο».

Και υποστήριξε θα υπάρξουν επόμενες μελλοντικές περικοπές με «ρεαλιστικό ρυθμό». «Θα έχουμε πάντα την ικανότητα να το προσαρμόζουμε αυτό εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλήσει τον αποπληθωρισμό», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον Απρίλιο και η επόμενη συνεδρίαση για να ψηφίσει για τη νομισματική πολιτική θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, με τους περισσότερους αξιωματούχους της να θεωρούν πιθανή την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε ένα σταθερό μήνυμα που αντικατοπτρίζει τις δηλώσεις της σε πρόσφατες συνεντεύξεις Τύπου: οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν σύντομα μείωση των επιτοκίων, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις.

«Απλώς πρέπει να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά εάν ο πληθωρισμός κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν δεν έχουμε μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή που πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική», τόνισε η Λαγκάρντ.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για μείωση τον Ιούνιο, είπε πρόσφατα από την πλευρά του ο Γιόακιμ Νάγκελ, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, παρότι υπάρχουν επιφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

«Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, ο πληθωρισμός υπηρεσιών είναι υψηλός. Για τη συνεδρίαση του Ιουνίου θα λάβουμε τις νέες προβλέψεις μας και αν υπάρξει επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός όντως μειώνεται και ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας το 2025, όπως είπα, η πιθανότητα γίνεται όλο και μεγαλύτερη για μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: