Μελίντα Γκέιτς: Έτσι θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη μητρική θνησιμότητα σε όλο τον πλανήτη

Μελίντα Γκέιτς: Έτσι θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη μητρική θνησιμότητα σε όλο τον πλανήτη
US philanthropist Melinda French Gates speaks during a panel titled “Digital Infrastructure: Stacking Up the Benefits” at the annual spring meetings at the International Monetary Fund (IMF) headquarters in Washington, DC, on April 14, 2023. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους παρατηρούνται σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Το 2020, επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά ενός δύσκολου νέου ιού, ανατρέποντας τον τρόπο, με τον οποίο εξελισσόταν η παγκόσμια πανδημία Covid-19 και σώζοντας αμέτρητες ζωές.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο, 287.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο πέθαναν κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Και όμως, ελάχιστοι έτρεξαν να σταματήσουν αυτήν την παροιμιώδη “αιμορραγία”.

Η μητρική θνησιμότητα είναι ένα επείγον και βασικό πρόβλημα που στερεί από τα παιδιά του κόσμου τις μητέρες τους. Η Melinda French Gates, συν-πρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, λέει ότι αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει.

“Σε αυτήν την εποχή, δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν καθημερινά 800 γυναίκες από μητρική θνησιμότητα“, λέει στο Fortune.

Στην ετήσια έκθεση Goalkeepers που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το Ίδρυμα Gates παρουσιάζει τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν στη μητρική θνησιμότητα και προτείνει αρκετές παρεμβάσεις που, σύμφωνα με αυτό, έχουν τη δυνατότητα να σώσουν χιλιάδες ζωές σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (LMICs) σε όλο τον κόσμο έως το 2030.

Συν-συγγραφείς της έκθεσης είναι η Melinda French Gates και ο Bill Gates και παρακολουθεί την πρόοδο των βιώσιμων στόχων ανάπτυξης του ΟΗΕ, που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του παγκόσμιου ρυθμού μητρικής θνησιμότητας περισσότερο από το μισό – από σχεδόν 160 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις, σε λιγότερους από 70.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Melinda French Gates στην έκθεση, “βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον στόχο“.

Οικονομικές παρεμβάσεις που σώζουν ζωές

Κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους παρατηρούνται σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όπου η πρόοδος στον αγώνα κατά της μητρικής θνησιμότητας έχει σταματήσει. Παράλληλα, τα ποσοστά θανάτου μητέρων έχουν επιδεινωθεί σε χώρες με υψηλότερα εισοδήματα όπως οι ΗΠΑ.

“Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για αυτό και τρόποι με τους οποίους μπορούμε να παρεμβαίνουμε – θέλαμε να δείξουμε στους ανθρώπους τι είναι δυνατόν”, λέει η Melinda French Gates και προσθέτει: “Παραμένει πολύ επικίνδυνο όταν μια γυναίκα πηγαίνει για να γεννήσει ένα παιδί” – ανεξαρτήτως σε ποιο μέρος του κόσμου ζει.

Η έκθεση επισημαίνει εργαλεία που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν τα πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό των θανάτων νέων μητέρων – πολλά από αυτά είναι φθηνά ή χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως για τη θεραπεία άλλων παθήσεων.

Ανάμεσά τους: ένα απλό, φθηνό πλαστικό σεντόνι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 70.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από μετεγχειρητική αιμορραγία, ή υπερβολική απώλεια αίματος μετά τον τοκετό. Αυτό καθιστά την αιμορραγία το κύριο αίτιο της μητρικής θνησιμότητας. Ένα πλαστικό σεντόνι κόστους 1-2 δολαρίων που τοποθετείται στην άκρη του κρεβατιού μπορεί να σώσει μια ζωή κάθε φορά που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με την έκθεση. Το σεντόνι δίνει ένα γρήγορο και αντικειμενικό οπτικό σήμα στους εργαζομένους στο νοσοκομείο ότι ο ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο. Όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας χρησιμοποίησαν τα σεντόνια σε μια δοκιμή και πραγματοποίησαν θεραπείες για σταματήσει η αιμορραγία, ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων αιμορραγίας μειώθηκε κατά 60%.

Άλλες καινοτόμες θεραπείες περιλαμβάνουν μια 15-λεπτη ενδοφλέβια σιδήρου, η οποία μπορεί να προλάβει ή να αντιμετωπίσει σοβαρή αναιμία κατά την εγκυμοσύνη και τη διοχέτευση αζιθρομυκίνης, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία οφθαλμικών και αναπνευστικών λοιμώξεων. Όταν δίνεται σε μητέρες, η αζιθρομυκίνη μπορεί να μειώσει την επίκτητη επικράτηση των μητρικών λοιμώξεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη. Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, το φθηνό αυτό φάρμακο μείωσε τις περιπτώσεις μητρικής σήψης κατά το ένα τρίτο.

“Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν να αποφευχθούν περίπου 1,9 εκατομμύρια θάνατοι σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως το 2030”, δήλωσε η Dr. Laura Lamberti, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τομέα Ευρευνών και Εργαλείων για την Υγεία των Μητέρων, των Νεογνών και των Παιδιών του Ιδρύματος Gates, σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις απλές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να σωθούν σχεδόν 6,5 εκατομμύρια μητέρες έως το 2040, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Αποκαρδιωτική” τάση στη μητρική θνησιμότητα

Παρά τη διαθεσιμότητα αρκετών χαμηλού κόστους παρεμβάσεων, οι μητέρες συνεχίζουν να πεθαίνουν με τρομακτικούς ρυθμούς. “Μπορώ να πω ότι, γενικά, οι τάσεις για τη μητρική θνησιμότητα είναι πολύ αποκαρδιωτικές και αρκετά δύσκολες”, δήλωσε η Lamberti.

Είναι πολλά τα εμπόδια στην πρόσβαση και την υιοθέτηση αυτών των μέτρων.

Χώρες που βρίσκονται εν μέσω συγκρούσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολοι τόποι για τον τοκετό. Μπορεί να είναι αδύνατο για μια γυναίκα να φτάσει σε ιατρική μονάδα – και αν το κάνει, μπορεί να λείπει ο βασικός εξοπλισμός.

“Χρειάζονται προσύλωση, στοχοθεσία και περισσότερες επενδύσεις από τις κυβερνήσεις”, τονίζει η Melinda French Gates.

“Επιπλέον, χρειαζόμαστε την κατάλληλη νομοθεσία και τις πολιτικές ώστε αυτές οι παρεμβάσεις να μπορούν να επεκταθούν γρήγορα”, προσθέτει.

Ενώ οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να είναι φθηνές, η διανομή δεν είναι. Η ευρεία διανομή τους απαιτεί τόσο φιλανθρωπικά όσο και κυβερνητικά χρήματα. “Και πολύ συχνά”, προσθέτει, “οι κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις θα πάνε σε υγειονομικές καινοτομίες για τους άνδρες και όχι απαραίτητα για τις γυναίκες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com