Το μέλλον της πολιορκίας της Γάζας κρίνεται στο Κάιρο

Το μέλλον της πολιορκίας της Γάζας κρίνεται στο Κάιρο

Συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον ΓΓ του ΟΗΕ – Χωρίς τέλος το δράμα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα προσπαθήσουν σήμερα από το Κάιρο να επιτύχουν την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς 14 ημέρες μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 570 Παλαιστινίων.

Από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αμέσως μετά την άφιξή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 47 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, για να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, δεκάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τα ισραηλινά τανκς βομβάρδισαν νοσοκομείο, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, σε μία επίθεση η οποία καταδικάσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

 

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών εναντίον κατοικιών και του νοσοκομείου προστίθενται στον κατάλογο των πιθανών εγκλημάτων πολέμου που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεθνούς έρευνας.

«Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ό,τι είδαμε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε χθες στο Κάιρο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι κάλεσε τη νύκτα τη Χαμάς να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία.

Η Χαμάς, η οποία απέρριψε την αιγυπτιακή πρόταση, συνεχίζει να θέτει ως όρους για κατάπαυση του πυρός «τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την πλήρη άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας».

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν χθες το βράδυ στην πιθανότητα εφαρμογής ολιγόωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας σήμερα.

ΗΠΑ: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται»
Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε σήμερα ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς, ωστόσο κάλεσε το Τελ Αβίβ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους.

«Θα θέλαμε από τους Ισραηλινούς να λάβουν ακόμη περισσότερα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών», είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Αυτό που η κλιμάκωση της βίας καθιστά σαφές είναι ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει βήματα για την προστασία των πολιτών και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα απευθείας στους Ισραηλινούς», τόνισε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

 

Τους 100.000 φτάνουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι
Πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή στη Λωρίδα της Γάζας την 8η Ιουλίου, ανακοίνωσε απόψε ο ΟΗΕ.

«Ο αριθμός των προσώπων τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έχει ξεπεράσει το όριο των 100.000 ανθρώπων», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Είναι ένα σημείο καμπής για την UNRWA, καθώς ο αριθμός των προσώπων που αναζητούν καταφύγιο στις υπηρεσίες μας είναι διπλάσιος από εκείνον της τελευταίας σύγκρουσης, το 2009», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κρίστοφερ Γκάνες, ανακοινώνοντας ότι ανοίγουν 69 νέα καταφύγια στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η κατάσταση για τους [Παλαιστίνιους] πολίτες ξεπερνά κάθε φαντασία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Γκάνες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Γάζα 

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας

Τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα ζητά το ΣΑ του ΟΗΕ