MentorDeal.com: Η «γέφυρα» με τα κορυφαία πανεπιστήμια

MentorDeal.com: Η «γέφυρα» με τα κορυφαία πανεπιστήμια

O Γιώργος Νικολετάκης μιλά για τη πρωτιά στο Startup LIVE ATHENS και την πρόκληση του Google Campus.

Στις 9 Ιουνίου μια ομάδα νέων ανθρώπων, η  Appliversity, κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο βιώσιμης επιχειρηματικότητας στο Startup LIVE Athens.

Μια σημαντική διάκριση για τον Γιώργο Νικολετάκη,  co-founder και partner της ΟneMethod.org και της νεοσύστατης MentorDeal.com* (πρώην Appliversity),  και όλη την ομάδα που δούλεψε και δουλεύει για τη δημιουργία του συγκεκριμένου marketplace.

Πώς γεννήθηκε όμως η MentorDeal.com, τι κάνει και ποιες ανάγκες σκοπεύει να καλύψει στην τεράστια αγορά των προγραμμάτων εκπαίδευσης; O Γιώργος αναλύει τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης πλατφόρμας και τους στόχους της ομάδας του.

Η online κοινότητα που οδηγεί στην επιτυχία
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το MentorDeal.com είναι ένα marketplace  που έχει ως στόχο να φέρει «κοντά» υποψήφιους φοιτητές μεταπτυχιακών ή διδακτορικών προγραμμάτων στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου,  οι οποίοι αναζητούν πλείστες πληροφορίες για την επιτυχή εισαγωγή τους, με παλαιότερους σπουδαστές που θα λειτουργούν ως σύμβουλοι για τους πρώτους.

«Αυτή η online υπηρεσία προσφέρει άμεση πρόσβαση ενός υποψηφίου, σε ανθρώπους που έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ο ίδιος , για να εμπλουτίσει την αίτηση του σε ένα πανεπιστήμιο. Μιλάμε για προγράμματα (Masters και ΜBA) σε κορυφαία πανεπιστήμια , τα οποία από μια μεγάλη δεξαμενή αιτήσεων των υποψηφίων που δέχονται, θα ξεχωρίσουν εκείνους  που  θα αποδείξουν ότι θέλουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα για πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο Πανεπιστήμιο και μετά από αυτό».

Οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι (contributors) θα διατηρούν στην πλατφόρμα το διαδικτυακό τους προφίλ, τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν και την τιμή για κάθε υπηρεσία τους. Τέτοιες  είναι ο έλεγχος ακαδημαϊκών εργασιών, βιογραφικού ή η επιμέλεια ολόκληρης της αίτησης ενός υποψήφιου φοιτητή σε ένα πανεπιστήμιο, έναντι ενός χρηματικού αντιτίμου που θα το ορίζουν οι ίδιοι, σε μια αγορά που θα αυτορρυθμίζεται.

Διαβάστε: Οι ελληνικές startup είναι εδώ

«Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη κοστολόγηση και στο είδος των υπηρεσιών που θα παρέχουν οι mentors , αλλά έχουμε κάποιους βασικούς όρους που θα πρέπει να πληρούν τα μέλη για να συμμετέχουν στη κοινότητα» εξηγεί ο Γιώργος και συμπληρώνει:  «Αυτοί λοιπόν καλούνται να πουλήσουν την “πραμάτειά” τους σε μια διαδικτυακή αγορά, όπου η φήμη και οι ευχαριστημένοι υποψήφιοι του κάθε πωλητή στην κοινότητα είναι το σημαντικότερο στοιχείο που θα καθορίσει, πρώτον αν θα πουλήσει πολύ, και δεύτερον αν θα πουλήσει ακριβά. Tα community aspects, όπως το reviewing διασφαλίζει ότι η ποιότητα ελέγχεται, και καθορίζεται κατά κανόνα κι από την τιμή, σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς».

«Πρόσβαση σε δεκάδες συμβούλους σε χαμηλές τιμές»
Αυτό είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης υπηρεσίας.  Η ομάδα θα λαμβάνει ένα ποσοστό επί της αξίας συναλλαγής θεωρώντας ως πλεονέκτημα τις πολύ χαμηλότερες τιμές που θα ορίζουν οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι σε σχέση με τις επικρατούσες στην αγορά τιμές των επίσημων σχετικών συμβούλων και γραφείων. «Ο υποψήφιος θα βρει αυτό που ακριβώς ψάχνει φτηνά, αποτελεσματικά και γρήγορα, χωρίς αναγκαστικά να αγοράσει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία από μια admissions consulting firm, όταν αρχίζει την αναζήτησή του, που συνήθως κοστίζει μια μικρή περιουσία, και δεν προσφέρει την εξειδικευμένη προσέγγιση που απαιτούν αιτήσεις σε πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Stanford, το Columbia ή το London Business School, όπου τα admissions rates πέφτουν έως και στο 7% (δηλαδή μπαίνει 1 στους 14)».

«Καλύτερη πηγή αυτοί που το έχουν ήδη κάνει»!
Πώς γεννήθηκε όμως αυτή η ιδέα και από ποια ανάγκη προέκυψε; « Μέσα από την εμπειρία μας στο admissions consulting industry τα τελευταία χρόνια στην Onemethod, εντοπίσαμε ότι υπάρχει τεράστια ανεκπλήρωτη ανάγκη για άμεση, σωστή και εμπειρική πληροφόρηση προς τους υποψήφιους κορυφαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανά τον κόσμο, που προετοιμάζονται για την υποβολή της αίτησης και τη διαδικασία της συνέντευξης. Διαπιστώσαμε λοιπόν πως οι υποψήφιοι αξιολογούν ως την πλέον αξιόπιστη πληροφόρηση, αυτήν που προέρχεται από «contributors», που είτε είναι τώρα φοιτητές στα προγράμματα-στόχους, είτε έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει και βρίσκονται στην αγορά εργασίας εδώ και κάποια χρόνια  σε θέση σχετική με το αντικείμενο σπουδών τους. Από εκείνους δηλαδή που το έχουν ήδη κάνει και μπορούν να αξιολογήσουν αν τους βοήθησαν τα εφόδια που πήραν από το Πανεπιστήμιο και αντίστοιχα να μεταδώσουν αυτή τους την εμπειρία σε νέους υποψήφιους».

Διαβάστε: Οι startups που «σπάνε» τα σύνορα  

Παράλληλα η MentorDeal.com επικοινωνεί σε επίπεδο ενημέρωσης  με εκείνα τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την αξιολόγηση των αιτήσεων στα Πανεπιστήμια (admissions committees ) και έτσι κατευθύνει καλύτερα τους υποψήφιους«Εδώ θα πρέπει να απενοχοποιηθούν κάποια πράγματα, καθώς είναι απαραίτητο να έχεις «connection» με την πηγή της πληροφόρησης, χωρίς όμως να έχεις κονέ, με την έννοια που αυτό διαμορφώθηκε στην Ελληνική πραγματικότητα. Έτσι βοηθάς τον υποψήφιο να εμπλουτίσει την αίτηση σου, καθώς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική δεν είναι ταμπού να ρωτήσεις αυτόν που συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ή παραδίδει μαθήματα, αν πιστεύει ότι ταιριάζεις στα specifications του συγκεκριμένου προγράμματος».

Το επόμενο βήμα
Η ομάδα δουλεύει πυρετωδώς για να είναι έτοιμη με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους το Σεπτέμβριο, καθώς η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα στον αέρα: «Η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα στον αέρα. Τώρα είμαστε στο στάδιο όπου σχεδιάζουμε να βγει ένα minimum viable prοduct (mvp), που θα περιέχει 100 contributors από τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, από δεκάδες διαφορετικά specializations και industries, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ιδέας και δίνουν νόημα στο εγχείρημα» αναφέρει ο Γ. Νικολετάκης .

To Startup Live Weekend και το Google Campus
H εμπειρία της συμμετοχής στο «εργαστήρι» επιχειρηματικότητας του Startup Live Athens, όπου άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο συναντώνται και αναπτύσσουν μια εν δυνάμει επιχειρηματική ιδέα κατά την διάρκεια ενός τριημέρου, είναι σίγουρα έντονη.  «To Start up Live Athens είναι ένα περιβάλλον που επιτρέπει σε ανθρώπους με νέες ιδέες να βρουν νέους συνεργάτες είτε για μια υπάρχουσα ομάδα, είτε για να «χτίσουν» εκεί την ομάδα τους. Πρωτεύον είναι το θέμα της συνεργατικότητας, ενώ προσφέρεται άφθονο feedback – από έμπειρους επιχειρηματίες και ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς μέσα από την πραγματοποίηση των δικών τους ιδεών-, δηλαδή όλες εκείνες τις πληροφορίες που βοηθούν ώστε η ιδέα να γίνει καλύτερη. Παράλληλα βοηθάει στην εξεύρεση ταλαντούχων συνεργατών, δυνητικά και επενδυτών» μας επισημαίνει.

«Την ιδέα για το ΜentorDeal.com τη δουλεύαμε με την ομάδα μου στην One Method και τους συμβούλους μας κάμποσο καιρό, και ήθελα να την τεστάρω μπροστά σε ένα ευρύτερο κοινό που θα μπορούσε να την εμπλουτίσει. Την έκανα pitching μόνος μου και βρήκα κατάλληλα άτομα να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό της ιδέας για το Startup Live Athens. Επιπλέον μεγάλο κέρδος για εμάς , πέρα από τους συνεργάτες και την ομάδα, ήταν η επαφή με τους μέντορες και τους κριτές του διαγωνισμού, με τους οποίους κρατάμε πλέον καθημερινή επαφή».

Διαβάστε: Τι είδαμε στο τελευταίο Οpen Coffee της σεζόν  

Startups: εταιρείες εντάσεως γνώσης με στόχο την καινοτομία
«Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τέτοιου είδους εταιρείες για να πετύχουν είναι πρωτίστως η συνεργατικότητα , η διάθεση να αποτύχουν γρήγορα και να μάθουν από αυτό και επιπλέον η διάθεση να κυνηγήσουν το καλύτερο ταλέντο που υπάρχει».

Πλέον η ΜentorDeal.com δέχθηκε την τιμητική διάκριση, μετά από διαγωνισμό, να είναι μία από τις ομάδες, από έναν τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο, να κερδίσει την πρόσβαση στο London Business School Incubator Programme, το οποίο προσφέρει, πέρα από cash and networking awards, χώρο για την ανάπτυξη της ιδέας σε καταπληκτικά γραφεία στο London Business School και στο Google Campus στο Λονδίνο. Εκεί για μια δοκιμαστική περίοδο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, η ομάδα δουλεύει έχοντας όλα τα εφόδια που χρειάζεται μια startup υπό την αιγίδα της Deloitte, του London Business School και του δίκτυου συνεργατών και επενδυτών στο Incubator Programme.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πέντε θέσεις εργασίας στους απόλυτους χώρους συνεργατικότητας στην Ευρώπη. Είναι κανονικά γραφεία, τα οποιά περιστοιχίζονται από ταλέντα όλων των ειδικοτήτων, κι αυτό είναι που χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση ανάπτυξής μας. Μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, αν δουλέψουμε σωστά, η παρουσία μας εκεί θα ανανεωθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο και θα υπάρχει μια πρώτη χρηματοδότηση» καταλήγει ο Γιώργος.

*Info για MentorDeal.com

– O Γιώργος Νικολετάκης, co-founder και partner της ΟneMethod.org και της νεοσύστατης MentorDeal.com εργάστηκε στον τομέα του Supply Chain Management, πριν κάνει την μετάβαση στο Corporate Finance, το Venture Capital και τελικά σε M&A’s, στο Σικάγο, στο San Francisco και στη Μαδρίτη αντίστοιχα. Απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, σπούδασε με τη βοήθεια του Fulbright και άλλων 9 scholarships και fellowships στο Οhio State University και στο Columbia University, όπου διετέλεσε πρόεδρος του European/EU Association και ίδρυσε το National Hellenic Student Association of America, ένα σύλλογο που σήμερα αριθμεί 5,000 μέλη και 60 chapters σε ΗΠΑ και Καναδά.

– H ομάδα που κέρδισε, εμπλουτίστηκε και συνεχίζει με την υποστήριξη κι άλλων resources από την ομάδα της OneMethod.org είναι οι: Γιώργος Νικολετάκης (Product Development), Tίμος Τοκουζμπαλίδης (co-founder του www.AnotherCircus.com , Web Development and Branding), Bασίλης Ευθυμίου (CFA & PhD, Οperations and Financial Planning), Γιώτα Ντελή (PhD, Business Development), Άγγελος Πίκουλας (Back-end Development), Στέλλα Καρύδα (Web Design).

– Οι εννέα βασικοί σύμβουλοι του όλου εγχειρήματος από την εγχώρια και από την Αμερικανική και Βρετανική start-up σκηνή είναι: Peter Michailides (co-founder στην Pushpins),  Alexey Pokatillo (co-founder στην AssignmentLab.com και στην Virtual Learning Solutions που απασχολεί 430 εργαζόμενους σε e-tutoring πλατφόρμες) , George Shaheen , consultant at various services and tech projects, Δημήτρης Σπανός, co-founder στο ask4food.grΑλέξανδρος Τρίμης και Θοδωρής Μεσσίνης , CEO και CTO αντίστοιχα από το Dopios.com, o Δημήτρης Θεοδωράκης,  Stanford student, co-founder στο www.mynextcar.gr και σε μια πληθώρα άλλων tech start-ups , ο Σάββας Γεωργίου , CTO του DailySecret.com και ο Αλέξης Καρπούζος, συγγραφέας και συντονιστής του Εργαστηρίου Σκέψης.