Τι είδαμε στο τελευταίο Οpen Coffee της σεζόν

Τι είδαμε στο τελευταίο Οpen Coffee της σεζόν

Startups, καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικές συμβουλές στην καρδιά του καλοκαιριού.

Στο γνώριμο χώρο του Μουσείου Μπενάκη το (τελευταίο για τη σεζόν) Open Coffee άνοιξε τις «πόρτες» του  στο γνώριμο και πιστό κοινό του στις 28 Ιουνίου, με ένα δυνατό πρόγραμμα ομιλητών και μια σημαντική ανακοίνωση.

Φρούτα και λαχανικά στην πόρτα σου, μ’ ένα κλικ
Τη σκυτάλη των ομιλιών πήρε πρώτος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εμπνευστής  και ιδρυτής μιας κοινωνικής επιχείρησης, που ακούει στο όνομα «Γίνε Αγρότης».

Το «Γίνε Αγρότης» αποτελεί μια καινοτόμο πλατφόρμα μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορεί να νοικιάσει το δικό του περιβόλι και να επιλέξει την επιθυμητή γι’ αυτόν καλλιέργεια.

Νέοι αγρότες-μικροπαραγωγοί αναλαμβάνουν την καλλιέργεια φρέσκων (εποχιακών) φρούτων και λαχανικών για λογαριασμό τους, σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Ο καταναλωτής παραγγέλνει τη σοδειά του διαδικτυακά και εντός 24- 48 ωρών (ή και λιγότερο) η παράδοσή τους γίνεται κατ’ οίκον.

Με το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα, δημιουργείται στην πράξη μια αλυσίδα «δρώντων» από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι: οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε ολόφρεσκα υγιεινά προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές, ενώ παράλληλα ενδυναμώνονται οι μικροί παραγωγοί, οι οποίοι, απουσία μεσαζόντων, διαθέτουν ευκολότερα τα προϊόντα τους σε συμφέρουσες και γι’ αυτούς τιμές.

Διαβάστε: Athens Pub Summit: Συνάντηση κορυφής για startups

Στην ομιλία του στο Open Coffee ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είπε χαρακτηριστικά: «Στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» με τα αγαθά που μας προσφέρει η φύση. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι μας είναι η προϋπόθεση για έναν υγεινό τρόπο ζωής κι αυτό το προσφέρουμε στους καταναλωτές. Επιπλέον, προβάλλουμε και ενισχύουμε τους μικρούς παραγωγούς που το έχουν τόσο ανάγκη. Επιδιώκοντας να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησής μας, αν ο καταναλωτής δεν δύναται να παραλάβει τα φρέσκα προϊόντα τότε αυτά διατίθενται άμεσα για τις ανάγκες καθημερινών συσσιτίων στην Αττική (ΚΥΑΔΑ, Κιβωτός του Κόσμου, Μπορούμε).»

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, στην αρχή ήταν δύσκολο να πείσουν τους παραγωγούς να «μπουν στο παιχνίδι». Όμως, ένα χρόνο μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει: το «Γίνε Αγρότης» μετρά 3.000 εγγεγραμμένους χρήστες, 3.000 αιτήματα παραγωγών για να μπουν στην πλατφόρμα, 26 χιλιάδες “likers” στο Facebook, και 150 αναφορές σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Από Σεπτέμβριο αναμένονται νέες ανακοινώσεις ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί μια πρώτη έκδοση (demo) ενός e-shop για διάθεση φρέσκων, υγιεινών προϊόντων μέσω διαδικτύου.

i-kiosk: Ο παλιός, αλλιώς
Μια ημέρα μετά την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2010, μια ομάδα νέων παιδιών (έως 24 ετών το πολύ), έφτιαξαν ένα λογισμικό το οποίο λύνει τα χέρια σε ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ, περιπτέρων και μικροκαταστημάτων.

Προμήθειες, αγορές, πωλήσεις, παραγγελίες, ενημέρωση προμηθευτών και αποθεμάτων  γίνονται γρήγορα και απλά μέσω των ειδικών τερματικών (PoS) που έχουν εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό i-kiosk.

Σε διάστημα δύο ετών πάνω από 40 εκατ. συναλλαγές συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί μέσω των i-kiosk που υπάρχουν σε διάφορα μίνι μάρκετ/περίπτερα στην Ελλάδα.

Η i-kiosk, έχοντας λάβει πρόσφατα μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ (300.000 ευρώ από το Pj Catalyst Fund και 50.000 από δύο ιδιώτες επενδυτές), μεγαλώνει πλέον το κύκλο δραστηριοτήτων της και αλλάζει όνομα.

Όπως δήλωσε ο Φάνης Κουτουβέλης στο Open Coffee: «Εκτός από το βασικό μας προϊόν, το i-kiosk, που προσφέρουμε σε ιδιοκτήτες μικροκαταστημάτων, αναπτύσσουμε πλέον νέες τεχνολογίες για λογαριασμό μεγάλων brands (εταιριών ταχυκίνητων προϊόντων FMCG) που προμηθεύουν αυτά τα καταστήματα με τα προϊόντα τους. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας των μεγάλων εταιριών με τη μεγάλη μάζα των μικροκαταστημάτων αλλά και με τον τελικό καταναλωτή. Η εταιρεία, με το i-kiosk και τη νέα της υπηρεσία, μετονομάζεται πλέον σε Intale

Διαβάστε: Οι ελληνικές startup είναι εδώ

Ο Ορέστης Τζανεττής, συνιδρυτής τoυ i-kiosk που ήταν παρών στο Open Coffee, ανάφερε ότι το ποσό της χρηματοδότησης που έλαβε η startup εταιρία θα διατεθεί κυρίως:

  • Στο R&D κομμάτι, ήτοι στην ανάπτυξη των προϊόντων και της σχετικής τεχνολογίας
  • Στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων  που  χρησιμοποιούν το  i-kiosk

Όσον αφορά στην επέκταση της εταιρίας στο εξωτερικό, ο Φάνης Κουτουβέλης ανέφερε ότι αυτό θα γίνει εντός του 2014.

Οι 9 Μύθοι που «καταδιώκουν» τους επιχειρηματίες
Τον κύκλο των ομιλιών «έκλεισε» ο κ. Οδυσσέας Ντότσικας, ιδρυτής  και Γενικός Διευθυντής του Thinkdigital Group (TDG), ενός πολυεθνικού ομίλου digital media εταιριών, με μια «ζωηρή» ομιλία γύρω από μύθους που «καταδιώκουν» τους επιχειρηματίες και τους οποίους ο ίδιος παρέβλεψε διαγράφοντας την δική του πετυχημένη πορεία.

Συνοπτικά οι 9 μύθοι:

Είναι αυτοσκοπός η χρηματοδότηση από VC: Σύμφωνα με τον κ. Ντότσικα, αυτό που μετράει παντού και πάντα είναι η ανάπτυξη ενός προϊόντος/υπηρεσίας που να καλύπτει μια πραγματική καταναλωτική ανάγκη.

Μια εταιρία πρέπει να δραστηριοποιείται στο κομμάτι του B2C (Business to Consumer): Όχι απαραίτητα πάντα –πολύ καλές επιχειρήσεις (η περίπτωση του Thinkdigital Group είναι τέτοια) αναπτύσσουν πετυχημένο κύκλο δραστηριοτήτων και στο B2B (Business to Business) κομμάτι.

Το «βλέμμα» απευθείας στην παγκόσμια αγορά: Kι εδώ δεν υπάρχει μια και απόλυτη αλήθεια. Το παράδειγμα της Thinkdigital είναι χαρακτηριστικό, αφού η εταιρία κινήθηκε σταδιακά εστιάζοντας σε βάθος χρόνου στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές.

Καινοτομία = Επανάσταση: Η καινοτομία δεν σημαίνει ότι επαναφευρίσκεις τον τροχό. Αναπτύσσοντας ένα προϊόν/υπηρεσία που υπάρχει ήδη στην αγορά αλλά με τρόπο που κάνει τη διαφορά, μπορεί στην κυριολεξία να απογειώσει μια νέα επιχείρηση/startup.

Όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι: Σύμφωνα με τον κ. Ντότσικα, μιλώντας κι από προσωπική εμπειρία, το κέρδος σαφώς αποτελεί στόχο, αλλά το πάθος και η διάθεση να «παίξεις» το παιχνίδι της επιχειρηματικότητας είναι τα στοιχεία με τα οποία συνήθως ξεκινά ένας εν δυνάμει και τελικά επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Οφείλεις συνεχώς να εστιάζεις: Σαφώς είναι θετικό να εστιάζεις στο αντικείμενο της εταιρείας σου, αλλά να μην χάνεις και το δάσος. Άδραξε από παντού και από διαφορετικούς χώρους όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς.

Η επιχειρηματικότητα μοιάζει με πεδίο μάχης: Σαφώς το μονοπάτι του επιχειρείν είναι δύσβατο αλλά κι εδώ δεν υπάρχει μια και απόλυτη αλήθεια.

Υπάρχει ισορροπία ζωής – εργασίας: Ένα «στοίχημα» που πολλοί επιχειρηματίες χάνουν στην πράξη.

Οι «γκουρού»: Όπως και στην ζωή έτσι και στην επιχειρηματικότητα δεν υπάρχουν κανόνες, πόσο μάλλον γκουρού που κάποιος πρέπει να ακολουθεί πιστά.