Οι μέρες του Airbus A380 είναι μετρημένες

Οι μέρες του Airbus A380 είναι μετρημένες

Χωρίς ούτε μία παραγγελία φέτος, η εταιρεία ίσως αναγκαστεί να διακόψει την παραγωγή του το 2018.

Ξεκίνησε ως η προσωποποίηση της νέας συναρπαστικής εποχής των παγκόσμιων αερομεταφορών. Το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροσκάφος στον κόσμο, με χωρητικότητα από 555-800 επιβάτες, με τεράστια εμβέλεια και σύμβολο δύναμης για τις αεροπορικές εταιρείες που το έχουν στο στόλο τους, κινδυνεύει να καταλήξει κομμάτι της ιστορίας μόλις εννέα χρόνια μετά την πρώτη του πτήση και μόλις επτά από την είσοδό του σε εμπορική υπηρεσία.

Σε συνάντηση που είχε με τους επενδυτές ο CEO του Airbus Group Tom Enders, παραδέχτηκε πως το μέλλον του super jumbo (η ανάπτυξη του οποίου κόστισε 25 δισ. δολάρια) είναι αβέβαιο και πως η εταιρεία θα πρέπει σύντομα να πάρει μια απόφαση για το τι πρέπει να πράξει.

Αν και οι 147 παραγγελίες που εκκρεμούν (από τις 318 που έχει συνολικά το αεροσκάφος) είναι αρκετές για να κρατήσουν ανοιχτή τη γραμμή παραγωγής μέχρι και το 2018 και να καλύψουν τα έξοδα, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει το παραμικρό. Οι δύο λύσεις που μπορεί να πάρει η εταιρεία είναι είτε να προχωρήσει σε σημαντική αναβάθμιση, ώστε να προσελκύσει νέους πελάτες, είτε να διακόψει οριστικά το πρόγραμμα, επιλογή που χαρακτήρισε ως πιθανή ο CFO του γκρουπ Harald Wilhelm.

Στο μεταξύ, ακόμα και υπάρχοντες πελάτες το ξανασκέφτονται. Η Air France αποφάσισε να καθυστερήσει την παραλαβή δύο αεροσκαφών, ενώ η ιαπωνική Skymark ακύρωσε την παραγγελία άλλων έξι.

Η μετοχή της Airbus έχασε 10% αμέσως μόλις κυκλοφόρησε η είδηση και άλλο 5% την επόμενη μέρα.

Η Emirates είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πελάτης-χρήστης του Α380 με 140 παραγγελίες (έχει παραλάβει 55), ακολουθεί η Singapore Airlines με 24.