Μερικοί καλοί λόγοι για να παίρνετε έναν υπνάκο στη δουλειά

Μερικοί καλοί λόγοι για να παίρνετε έναν υπνάκο στη δουλειά

Ένας υπνάκος στη δουλειά ωφελεί την υγεία σας, και ήρθε η ώρα να πείσετε το αφεντικό σας γι’ αυτό!

Οι επιστημονικές έρευνες σπάνια φτάνουν στο ίδιο συμπέρασμα, αλλά ως προς τον ύπνο η άποψη των επιστημόνων είναι σαφής: ένας υπνάκος ωφελεί την υγεία με πάμπολλους τρόπους.

Γι’ αυτό, σκεφθείτε στα σοβαρά να την …πέφτετε για λίγο στη δουλειά.

Ένας υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο σύντομος κι αν είναι, ωφελεί ποικιλοτρόπως. Καταρχήν, βελτιώνει τη μνήμη με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο κανονικός ύπνος, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν αθλητές βρήκε ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να συμβάλλει στη σωματική και πνευματική αποκατάσταση. Επίσης, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο σύντομος ύπνος βελτιώνει τη διάθεση και δίνει μεγάλη ώθηση στη δημιουργικότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε προσαρμόσει την καθημερινή μας ζωή ώστε να κοιμόμαστε σ’ ένα μόνο, συνεχόμενο τμήμα του 24ώρου, το βράδυ.

Όμως, βιολογικά τα σώματά μας είναι έτσι προγραμματισμένα ώστε να κοιμούνται δύο φορές το 24ωρο, και άρα ένας υπνάκος οποιαδήποτε στιγμή από τις 2 μέχρι τις 4 το μεσημέρι είναι συμβατός με τον βιορυθμό μας. Κατά τη διάρκεια του σύντομου ύπνου, προσπαθήστε να κοιμάστε σε καθιστή θέση, ιδιαίτερα εάν θέλετε να συνεχίσετε αμέσως να δουλεύετε αφότου ξυπνήσετε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ξαπλώνουμε, αυξάνονται οι πιθανότητες να κοιμηθούμε πολύ βαθιά. Αν και η μία ώρα είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου, μάλλον δεν θα έχετε το χρόνο ή το χώρο για έναν υπνάκο τέτοιας διάρκειας στη δουλειά.

Ευτυχώς, ακόμα και μια 10λεπτη ή 20λεπτη σιέστα φτάνει για να νοιώσετε ανανεωμένος.

Σε κάθε περίπτωση, τα καλά νέα είναι ότι ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος στη δουλειά φαίνεται ότι παύει να είναι ταμπού. Ο λόγος; Ίσως το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι απώλειες παραγωγικότητας λόγω της κούρασης κοστίζουν στους εργοδότες 1.967 δολάρια ανά εργαζόμενο, ετησίως.