Μέρκελ: Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ

Μέρκελ: Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων και τις ελληνικές εκλογές.

Όλες οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα, αλλά επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τις συνέπειες που θα έχει για το ευρώ η απόφαση που αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τύπωμα χρήματος, αλλά και οι εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή, η κ. Μέρκελ τόνισε πως αυτή δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ. «Δεν θα έλεγα ότι αυτή είναι εβδομάδα του πεπρωμένου για το ευρώ. Έλεγα πάντα ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί απολύτως. Αυτό ίσχυε για την περασμένη εβδομάδα, για τις τελευταίες εβδομάδες του 2014 και ισχύει ακόμη και για αυτές τις εβδομάδες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις αποφάσεις της με απόλυτη ανεξαρτησία.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, απέφυγε νωρίτερα να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση που είχε η καγκελάριος με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι πολιτικά λεπτό.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων μελών της ευρωζώνης τυπώνοντας νέο χρήμα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και να συμβάλει να τονωθεί η ανάπτυξη.

Όμως ένα σημαίνον στέλεχος του συντηρητικού κόμματος που αποτελεί τον μείζονα εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την καγκελάριο Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει πειστεί ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πράγματι χρειάζεται να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων και πρόσθεσε πως η άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής υπάρχει κίνδυνος να συμβάλει να καταγραφούν «υπερβολές» στις αγορές. «Δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους», είπε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για δημοσιονομικές υποθέσεις στη Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας.

«Το λογικό θα ήταν να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί ήδη. Η ΕΚΤ θα δημιουργούσε η ίδια σοβαρά προβλήματα στον εαυτό της εάν υποστήριζε τις υπερβολές στις χρηματαγορές διαμέσου μιας πλημμύρας πλεονάζουσας ρευστότητας», όπως σημείωσε.

Η Μπούντεσμπανκ, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πως η εφαρμογή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ισοδυναμεί με τη χρηματοδότηση δημοσιονομικά ανεύθυνων κυβερνήσεων της ευρωζώνης και ότι υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν σε κίνδυνο οι Γερμανοί φορολογούμενοι, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ προσπαθεί ως και την τελευταία στιγμή να επιβάλει περιορισμούς στο πρόγραμμα.

Το σκεπτικό αυτό τυγχάνει ευρείας αποδοχής στους κόλπους των συντηρητικών όπως ο Μπάρτλε, ο οποίος θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά στους κόλπους των ευρωσκεπτικιστών στη Γερμανία, που έχουν αποπειραθεί ανεπιτυχώς να εμποδίσουν κάθε τέτοια κίνηση από μέρους της ΕΚΤ.

«Ο βασικός σκοπός της ΕΚΤ ήταν και παραμένει να εγγυάται τη σταθερότητα των τιμών. Θα έπρεπε να το έχει αυτό στο μυαλό της μάλλον, παρά να προχωρεί όλο και πιο συχνά σε αμφιλεγόμενα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας», συνέχισε ο Μπάρτλε. Η επάνοδος της ευρωζώνης στην ανάπτυξη απαιτεί μάλλον την προώθηση μεταρρυθμίσεων παρά μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική, η οποία τείνει να εξασθενίζει τη διάθεση να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, έκρινε.