Η Μέρκελ τιμά τους δράστες της απόπειρας εναντίον του Χίτλερ

Η Μέρκελ τιμά τους δράστες της απόπειρας εναντίον του Χίτλερ

Με αφορμή την 70η επέτειο της απόπειρας κατά του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου 1944.

Η Άνγκελα Μέρκελ απέτισε φόρο τιμής στους δράστες της απόπειρας εναντίον του Χίτλερ που είχε οργανωθεί πριν από 70 χρόνια στις 20 Ιουλίου του 1944, επειδή κατάφεραν να πάρουν μια «απόφαση σύμφωνη με τη συνείδησή τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», όπως ανέφερε η Καγκελάριος.

Την ερχόμενη Τρίτη, η Μέρκελ αναμένεται να εγκαινιάσει στο Βερολίνο μια νέα μόνιμη έκθεση του Μνημείου της Γερμανικής Αντίστασης, η οποία είναι αφιερωμένη κυρίως στην απόπειρα εναντίον του Χίτλερ.

Στις 20 Ιουλίου 1944, αξιωματικοί της Βέρμαχτ, μεταξύ των οποίων ο χαρισματικός κόμης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, μαζί με δίκτυα αντίστασης πολιτών αποτελούμενα από συντηρητικές και αριστερές πολιτικές ομάδες, καθώς και από συνδικαλιστές, είχαν επιχειρήσει να εξοντώσουν τον Χίτλερ στο Ράστενμπουργκ της Ανατολικής Πρωσίας για να ανατρέψουν το ναζιστικό καθεστώς.

Ο Χίτλερ είχε τραυματισθεί από την έκρηξη και οι βασικοί δράστες της απόπειρας είχαν λίγο αργότερα συλληφθεί και στη συνέχεια εκτελεσθεί.

«Πρόκειται για την 70η επέτειο και βρίσκω πολύ καλό το γεγονός ότι με την ευκαιρία αυτής της επετείου ανοίγει μια τέτοια έκθεση», δήλωσε η καγκελάριος. «Δείχνει πώς άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κατάφεραν να πάρουν μια απόφαση σύμφωνη με τη συνείδησή τους, δεν αφέθηκαν να τους οδηγήσει μια άνευ όρων πίστη, αλλά κατάφεραν να σφυρηλατήσουν τη δική τους ιδέα για το τι είναι απαραίτητο για τη Γερμανία», υπογράμμισε η Μέρκελ.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία και μια απόφαση που ελήφθη κατά συνείδηση με την πλήρη έννοια του όρου. Δείχνει πως σήμερα οφείλουμε ακόμη και πάντα να σκεπτόμαστε: Γιατί στρατευόμαστε σε κάτι; Ποιον εκπροσωπούμε; Και να οικοδομούμε αδιάκοπα τη δική μας γνώμη», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση ενός αξιωματικού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, η καγκελάριος υπογράμμισε πόσο εκτίμησε μια πρωτοβουλία του στρατού, βάσει της οποίας από το 2008 οργανώνεται μια επίσημη τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων στις 20 Ιουλίου μπροστά από το Ράιχσταγκ, όπου συνεδριάζει η Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Αυτό δείχνει πως, για μας, ο όρος ‘κοινοβουλευτικός στρατός’ δεν είναι μόνο μια λέξη, είναι κάτι σημαντικό, πως ενσαρκώνει μια ζώσα δημοκρατία και εξαιτίας αυτού», επέμεινε η Μέρκελ, «προσφέρει μια στήριξη στις γυναίκες και τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας μας στη διάρκεια μερικές φορές δύσκολων αποστολών».

Διαβάστε ακόμη: 

«Ο Χίτλερ παντρεύτηκε άθελα του μια Εβραία»

Έναντι 64.850 δολ. πωλήθηκε «Ο Αγών μου» με υπογραφή Χίτλερ