Μέση Ανατολή: Εισήλθε στον δεύτερο μήνα ο πόλεμος – Περισσότεροι από 10.300 οι νεκροί στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Εισήλθε στον δεύτερο μήνα ο πόλεμος – Περισσότεροι από 10.300 οι νεκροί στη Γάζα
epa10961851 Palestinians search for bodies and survivors among the rubble of a residential building following an Israeli strike in Khan Younis, southern Gaza Strip, 07 November 2023. More than 10,000 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HAITHAM IMAD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί, 4.237 ήταν παιδιά και 2.741 γυναίκες.

Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 10.328 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τον πόλεμο, που εισήλθε στον δεύτερο μήνα του, είχε περάσει την Δευτέρα, το όριο των 10.000 θανάτων, στην τεράστια πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, 4.237 ήταν παιδιά και 2.741 γυναίκες, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως σχεδόν 26.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Αναχώρησαν δύο πτήσεις της ΕΕ με 115 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

Δύο νέες πτήσεις της ΕΕ με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες της Γάζας αναχώρησαν την Τρίτη από την Οστάνδη (Βέλγιο) και το Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), μεταφέροντας σχεδόν 115 τόνους προμηθειών στην Αίγυπτο, κοντά στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς επισκέφτηκε το σημείο, ενημερώθηκε για το φορτίο που παραδόθηκε από τους ανθρωπιστικούς εταίρους (Γιατρούς του Κόσμου, Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και εκπροσώπους της Γαλλίας, οι οποίοι δωρίζουν βασικές ανθρωπιστικές ιατρικές προμήθειες). Οι προμήθειες θα μεταφερθούν από την Οστάνδη με πτήση που διοργανώνει η πλατφόρμα συντονισμού ΕΕ-Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Το φορτίο από το Ντουμπάι θα μεταφέρει υλικοτεχνικά είδη, όπως ψυγεία και εμπορευματοκιβώτια. Αυτά τα είδη αγοράστηκαν από την ΕΕ και δωρίστηκαν στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής ικανότητας της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων παροχής βοήθειας στην περιοχή.

Συνολικά οκτώ πτήσεις της ΕΕ έχουν μεταφέρει πάνω από 320 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολίτες της Γάζας.

Στη Γάζα ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μέση Ανατολή

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ άρχισε την Τρίτη πενθήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους και την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα καθώς κλιμακώνεται η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

«Ήταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπου πόνου, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τουρκ. «Παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρίσκονται στη ρίζα αυτής της κλιμάκωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση μιας διεξόδου απ’ αυτή τη δίνη του πόνου».

Ο Τουρκ βρίσκεται στο Κάιρο και θα επισκεφθεί την Τετάρτη, τη Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, πριν ταξιδέψει την Πέμπτη, στο Αμμάν, ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας

Για ακόμη μια φορά, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε την Δευτέρα κάθε ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που έχει μετατραπεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε «νεκροταφείο παιδιών», ενώ διεμήνυσε πως οι αρχές της χώρας του θα αναλάβουν τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» αφού τερματιστεί ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που σήμερα εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News το βράδυ της Δευτέρας, ενώ διεμήνυσε επίσης πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Καθώς «όταν δεν έχουμε εμείς την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα την Δευτέρα, ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, είπε από τον Λίβανο όπου βρίσκεται πως η Χαμάς θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα αποδεχθεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση του Βισύ», παραπέμποντας στο δοσιλογικό γαλλικό καθεστώς την περίοδο της ναζιστικής κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου έγιναν μερικές ώρες αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κάτι που χαρακτήρισε «πιο επείγον κάθε ώρα που περνάει», προκειμένου να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι παραπάνω από ανθρωπιστική κρίση, είναι κρίση για την ανθρωπότητα», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ο Γιούνις αλ Χάτιμπ, τόνισε πως «καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Χιλιάδες επί χιλιάδων αμάχων σκοτώνονται (…) Τα μέλη μας σκοτώνονται. Οι εθελοντές μας σκοτώνονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: