Μητσοτάκης στο Politico: Η προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Ελλάδα σε ανθρωπιστική βοήθεια δια θαλάσσης

Μητσοτάκης στο Politico: Η προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Ελλάδα σε ανθρωπιστική βοήθεια δια θαλάσσης
(Ξένη Δημοσίευση) O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει χαιρετισμό σε γεύμα με εκπροσώπους της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2023. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν στη διάσκεψη κορυφής την Πέμπτη στο Παρίσι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, μιλώντας στο Politicο, την πρόθεση της χώρας να να συμμετάσχει σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο διά θαλάσσης με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αρκεί τα πλοία να μπορούν να φτάσουν εκεί «υπό πλήρη προστασία»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα συζητήσει όλες τις πιθανές επιλογές με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και με Άραβες ηγέτες που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη κορυφής την Πέμπτη στο Παρίσι.

«Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη περισσότερο, θα ήμασταν πρόθυμοι να το κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα ελληνικό αεροσκάφος προσγειώθηκε ήδη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και στην περίπτωση που συζητούσαμε για διάδρομο μέσω της θάλασσας θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει πλήρης προστασία όλων των εμπλεκομένων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια με ένα πλοίο συγκριτικά με ένα φορτηγό. Επομένως, αν καταστεί πρακτικά δυνατόν, αντί να στέλνουμε βοήθεια με αεροπλάνα και στη συνέχεια να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, και εφόσον γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία», είπε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: