Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα ανησυχούν την ΕΕ – Στο επίκεντρο του Ecofin οι επιπτώσεις στις τιμές ενέργειας

Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα ανησυχούν την ΕΕ – Στο επίκεντρο του Ecofin οι επιπτώσεις στις τιμές ενέργειας
(FILES) A picture taken during an organised tour by Yemen's Huthi rebels on November 22, 2023 shows the Galaxy Leader cargo ship (R), seized by Huthi fighters two days earlier, approaching the port in the Red Sea off Yemen's province of Hodeida. Heavy air strikes pounded rebel-held cities in Yemen early on January 12, 2024, according to the Huthi rebels' official media and AFP correspondents. The capital Sanaa, Hodeida and Saada were all targeted, the Huthis' official media said, blaming "American aggression with British participation". (Photo by AFP) Photo: AFP
«Δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν αυτές οι γεωπολιτικές εντάσεις», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Η αυξανόμενη ανησυχία που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα, θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και απάντησε ότι παρακολουθούνται οι επιπτώσεις, κυρίως στις τιμές της ενέργειας.

«Παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση πολύ στενά. Μόλις βγαίνουμε από ένα ενεργειακό σοκ. Η ΕΕ έχει κάνει πολλά για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της από άποψη ενέργειας και να μειώσει τις εξαρτήσεις της σε αυτόν τον τομέα και έχουμε στα χέρια μας εργαλεία όπως το REPOWER EU».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι είχε δηλώσει λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, ότι οι επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προς το παρόν δεν έχουν δείξει τις συνέπειές τους στην ενέργεια και στον πληθωρισμό, αλλά «είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το παρακολουθούμε πολύ στενά». «Δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν αυτές οι γεωπολιτικές εντάσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά θα μπορούσαν να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες στις τιμές της ενέργειας και στον πληθωρισμό», παραδέχτηκε ο Τζεντιλόνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ