Μετά από 3 χρόνια, Βρετανία και Ελβετία υπέγραψαν συμφωνία για πρόσβαση στις αγορές

Μετά από 3 χρόνια, Βρετανία και Ελβετία υπέγραψαν συμφωνία για πρόσβαση στις αγορές
Euro coins and a graph with red curve as a symbol of fluctuating exchange rates. (Photo by Klaus Ohlenschläger / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η συμφωνία δίνει στις βρετανικές εταιρείες «πρόσβαση στην ελβετική αγορά που καμία άλλη χώρα δεν θα έχει».

Η Βρετανία και η Ελβετία υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των νόμων και κανονισμών τους στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην αγορά μετά το Brexit για επιχειρήσεις όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ και η Ελβετίδα ομόλογος του, Κάριν Κέλερ-Σούτερ, υπέγραψαν τη συνθήκη για τη σφράγιση της αμοιβαίας αναγνώρισης στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, την Πέμπτη. Και οι δύο κυβερνήσεις εργάζονταν για τη συμφωνία για περισσότερα από τρία χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική συμφωνία μετά το Brexit, η οποία φέρνει πιο κοντά τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης εκτός ΕΕ, ενώ μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ τους βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, όπως σημείωσε το Bloomberg.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δηλώσει ότι η υπογραφή νέων εμπορικών συμφωνιών είναι ένα από τα οφέλη της απόσχισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Χαντ ειπε πως η συμφωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο συνεργασίας και με άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρόκειται για μια συμφωνία που βασίζεται στον σεβασμό: Οι ελβετικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει ελβετικών κανόνων και οι βρετανικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν στην Ελβετία βάσει βρετανικών κανόνων. Πρόκειται για έναν ελαφρύ, προοδευτικό και μελλοντικό τρόπο ανοίγματος της πρόσβασης» υποστήριξε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ.

Εν τω μεταξύ, η Ελβετία επιδιώκει νέους όρους για τη σχέση της με την ΕΕ. Η Κέλερ-Σούτερ ανέφερε πως η Ελβετία δεν σκοπεύει να στείλει κανένα μήνυμα στην ΕΕ με τη νέα συμφωνία.

«Δεν βλέπω καμία σύνδεση μεταξύ αυτής της συμφωνίας και των νέων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο και να έχουμε καλή σχέση και με την ΕΕ» υποστήριξε η Ελβετίδα αξιωματούχος.

Το deal Βρετανίας – Ελβετίας καλύπτει κλάδους όπως η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες, οι επενδυτικές υπηρεσίες και οι ασφάλειες για εταιρικούς πελάτες,τους βασικούς πυλώνες του City του Λονδίνου, το οποίο έχει χάσει κάποιες επιχειρήσεις μετά το Brexit. Και οι δύο κυβερνήσεις ανέφεραν σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι η συνθήκη είναι η πρώτη του είδους της. Η συμφωνία δίνει στις βρετανικές εταιρείες «πρόσβαση στην ελβετική αγορά που καμία άλλη χώρα δεν θα έχει», εκτίμησε η Βρετανία.

Σημειώνεται πως η Ελβετία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σε 3,3 δισ. στερλίνες (4,2 δισ. δολάρια) πέρυσι, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com