Σε χαμηλό 10 ετών οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων – Μόλις… 3 τρισ. δολάρια

Σε χαμηλό 10 ετών οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων – Μόλις… 3 τρισ. δολάρια
Photo: pixabay.com
Μειωμένος κατά 32% ο όγκος των επιχειρηματικών deal στην Ευρώπη για φέτος.  

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών υποχώρησαν για το 2023 οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων (M&A) παγκοσμίως, εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας και λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού που έχουν διαμορφώσει οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

«Μας εξέπληξε το πόσο δύσκολο ήταν να προωθηθούν συμφωνίες το 2023. Νομίζω ότι θα υπάρξει ανάκαμψη των συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά πόσο από αυτό θα εμφανιστεί πραγματικά το 2024 και πόσο από αυτό θα είναι μια προετοιμασία για το 2025, μένει να το δούμε» δήλωσε ο Πολ Τζ. Τάουμπμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας μπουτίκ PJT Partners.

Σύμφωνα με το Reuters, o όγκος των συγχωνεύσεων και εξαγορών στις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη αγορά επενδυτικής τραπεζικής στον κόσμο – μειώθηκε κατά 8% σε 1,42 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο όγκος στην Ευρώπη και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού μειώθηκε πιο έντονα, κατά 32%και 20% αντίστοιχα.

Οι όγκοι εξαγορών υπό την αιγίδα ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως υποχώρησαν κατά 38% στα 433,6 δισ. δολάρια, καθώς οι χρηματοοικονομικοί χορηγοί περιόρισαν τις μοχλευμένες εξαγορές (LBO) και πούλησαν λιγότερες εταιρείες.

«Στο απόγειο τους, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αντιπροσώπευαν περίπου το 30% της συναλλακτικής δραστηριότητας και κατά τους τελευταίους 12 μήνες ο τομέας απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από τη ροή των συμφωνιών», δήλωσε ο Αβινάς Μεχρότα, συν-επικεφαλής του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών για την Αμερική στην Goldman Sachs.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων διανέμουν κεφάλαια πίσω στους ετερόρρυθμους εταίρους τους σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

«Οι συμφωνίες έγιναν πιο περίπλοκες, οι συναλλαγές έγιναν πιο δύσκολο να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού και υπήρξε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της αξίας του αγοραστή και του πωλητή. Και όλα αυτά τα πράγματα σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης θα οδηγούσαν στο να μην γίνουν καν συζητήσεις. Αλλά αυτό που είδαμε είναι ένα πολύ υγιές επίπεδο εταιρικού διαλόγου», δήλωσε ο Τομ Μάιλς, επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Αμερική της Morgan Stanley.

Ωστόσο, σημάδια ανάκαμψης άρχισαν να εμφανίζονται στο τέλος του έτους. Ο όγκος των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, κυρίως χάρη στις συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: