Μετά από εννέα μήνες ο Starman του Έλον Μασκ προσπέρασε τον Άρη

Μετά από εννέα μήνες ο Starman του Έλον Μασκ προσπέρασε τον Άρη
epa06506016 A handout photo made available by SpaceX on 08 Ferbuary 2018 shows a Tesla Roadster car in space after being launched with the SpaceX Falcon Heavy rocket, 06 February 2018. SpaceX, founded by Elon Musk, launched its Falcon Heavy rocket, the most powerful rocket in the world. As part of its payload the Falcon Heavy is carrying Musk’s cherry red Roadster from Tesla, his electric car company. EPA/SPACEX / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Το ταξίδι του Starman μέσα στο παλιό Roadster του CEO της Tesla έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Ο Starman του Έλον Μασκ έχει προσπεράσει τον Άρη και πηγαίνει προς το «τέλος του σύμπαντος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η SpaceX στο Twitter.

Το παλιό Tesla Roadster του Μασκ και ο εικονικός αστροναύτης του- το φορτίο του πυραύλου SpaceX Falcon Heavy εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο– πέρασαν με ταχύτητα από την τροχιά του Άρη, μέσα σε μόλις εννιά μήνες μετά την εκτόξευση. Με άλλα λόγια, το Starman πέρασε από τον Άρη μέσα σε χρονικό διάστημα που χρειάζεται κανείς για να ακούσει το τραγούδι «Is There Life on Mars?» του David Bowie 100.137 φορές.

Χάρις στους νόμους της βαρύτητας, το Roadster και ο Starman θα βρεθούν και πάλι σύντομα στην τροχιά του Άρη. Το Roadster είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται στην τροχιά του Ήλιου μια φορά κάθε 557 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει να επιστρέφει στον κόκκινο πλανήτη αφότου φτάσει στο μακρύτερο σημείο του από τον Ήλιο, στις 8 Νοεμβρίου.

Το ταξίδι του Starman έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες. Μετά από πολλές αποτυχημένες εκτοξεύσεις της SpaceX, μερικοί αμφισβήτησαν το ότι ο πύραυλος θα κατόρθωνε ακόμα να απογειωθεί. Τώρα, όμως, είναι σε θέση να περιπλανιέται στο διάστημα για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια (ακόμα και ένα δισεκατομμύριο σύμφωνα με τον Μασκ) εκτός και αν συγκρουστεί με τη Γη (6% πιθανότητα), την Αφροδίτη (2,5% πιθανότητα) ή κάποιον άλλο πλανήτη.

Αλλά η SpaceX δεν επαφίεται στις δάφνες της. Σε συνέχεια της επιτυχούς εκτόξευσης ενός ψεύτικου αστροναύτη στο διάστημα, η εταιρεία επιδιώκει να μεταφέρει πραγματικούς αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αν όλα πάνε καλά, η επανδρωμένη αποστολή θα εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2019, κάνοντάς τη την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση στις Ηνωμένες Πολιτείες για σχεδόν μια δεκαετία.

Δείτε εδώ πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Starman.