Μετά την απεργία του UAW, η General Motors αυξάνει το μέρισμα κατά 33%

Μετά την απεργία του UAW, η General Motors αυξάνει το μέρισμα κατά 33%
epa08223330 (FILE) - General Motors logo is displayed in their Global Headquarters at the Renaissance Center in Detroit, Michigan, USA, 12 June 2012 (reissued 17 February 2020). According to media reports on 17 February 2020, General Motors will exit Thailand by the end of 2020. The company plans to sell its production plant in Rayong to Great Wall Motors (GWM) and will cease all Chevrolet vehicle sales in Thailand. General Motors will also scale down operations in New Zealand and Australia, and will cease producing its Holden brand of automobiles by 2021. EPA/JEFF KOWALSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διοίκηση της GM ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Στον απόηχο της μεγάλης απεργίας του συνδικάτου United Auto Workers (UAW) στις ΗΠΑ, που επηρέασε σημαντικά την General Motors, η διοίκηση της GM ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και την αύξηση του διανεμόμενου μερίσματος κατά 33%.

Σύμφωνα με το νέο guidance της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους για το 2023 διαμορφώνονται σε ένα εύρος από 9,1 έως 9,7 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις από 9,3 έως 10,7 δισ. δολάρια.

Από το 2024, η GM θα αυξήσει το τριμηνιαίο διανεμόμενο μέρισμα της κατά 33%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Αυτό περιλαμβάνει μια εκτιμώμενη επίπτωση 1,1 δισ. δολαρίων προσαρμοσμένη στα κέρδη EBIT από την απεργία του συνδικάτου UAW, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από έξι εβδομάδες, κυρίως από την απώλεια παραγωγής.

«Θα επιστρέψουμε σημαντικά κεφάλαια στους μετόχους», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της GM, Μάρι Μπάρα, σε δήλωση που παρουσίασε τους επικαιροποιημένους στόχους της μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για το έτος, όπως μετέδωσε το Reuters.

H εταιρεία είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα το 2023 ότι θα περικόψει το σταθερό κόστος κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024 και στη συνέχεια, τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σχέδια για άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Τον Απρίλιο, η GM ανακοίνωσε ότι περίπου 5.000 μισθωτοί εργαζόμενοι είχαν προβεί σε εξαγορές και είχαν συμφωνήσει να εγκαταλείψουν την εταιρεία.

Ακόμα, η αυτοκινητοβιομηχανία είπε πως θα περικόψει το κόστος για τα μοντέλα Cruise, η οποία έχει αναστείλει όλες τις δοκιμές στις ΗΠΑ μετά από ένα δυστύχημα στην Καλιφόρνια τον περασμένο μήνα που ώθησε τις ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας αυτής να απαγορεύσουν στην εταιρεία να δοκιμάζει οχήματα χωρίς οδηγό.

«Αναμένουμε ότι ο ρυθμός επέκτασης των  Cruise θα είναι πιο μελετημένος όταν επαναρχίσει η λειτουργία της, με αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερες δαπάνες το 2024 σε σχέση με το 2023» υποστήριξε η Μπάρα.

Το Cruise έχει χάσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2017, συμπεριλαμβανομένων 728 εκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επαναγορά μετοχών

Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της GM θα προκαταβάλει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στις εκτελούσες τράπεζες και η εταιρεία θα λάβει και θα αποσύρει άμεσα κοινές μετοχές της GM αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το ταμειακό μας υπόλοιπο, το οποίο είναι πολύ πάνω από τον στόχο μας, είναι συνάρτηση των πρόσφατων κερδών-ρεκόρ μας και της συνετής διαχείρισης των πόρων μας μέσω της πανδημίας, των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά» σημείωσε η Μπάρα.

Η GM είχε περίπου 1,37 δισεκατομμύρια κοινές μετοχές σε κυκλοφορία πριν από το πρόγραμμα επαναγοράς, δήλωσε η εταιρεία. Το πρόγραμμα αναμένεται να λήξει στα τέλη του 2024 και θα εκτελεστεί από τις Bank of America, Goldman Sachs, Barclays και Citibank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com