Μετά τις γκαλερί, τα NFT κατακτούν και τους οίκους υψηλής ραπτικής – Δυναμική είσοδο για Gucci

Μετά τις γκαλερί, τα NFT κατακτούν και τους οίκους υψηλής ραπτικής – Δυναμική είσοδο για Gucci
Photo: pixabay.com

Την είσοδό τους στην αγορά των NFT σχεδιάζουν τόσο η Gucci όσο και άλλοι γνωστοί οίκοι μόδας. Σε ό,τι αφορά την Gucci, δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία, όμως, σύμφωνα με τη Marjorie Hernandez, ιδρύτρια της πλατφόρμας blockchain Lukso που στοχεύει στη συνεργασία με brands από τον χώρο της υψηλής ραπτικής,  «το ερώτημα είναι ποιος θα τραβήξει πρώτος τη σκανδάλη.  Οι μάρκες πολυτελείας υστερούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οπότε θέλουν να καλύψουν τις νέες τεχνολογίες όπως το blockchain».

Από την πλευρά της, η CEO της πλατφόρμας Neuno, Natalie Johnson, η οποία συνεργάζεται με πέντε μεγάλους οίκους μόδας, ανέφερε: «Μια τριδιάστατη ντουλάπα μπορεί να ενώσει όλα τα είδη μόδας. Για παράδειγμα, κάποιος αγοράζει το φόρεμα Versace που φορούσε η J Lo στα Grammy Awards. Επίσης, ο πελάτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί φίλτρα για να το “δοκιμάσει” αμέσως πάνω του, να τραβήξει μια φωτογραφία και να το στείλει σε κοινωνικά δίκτυα κ.λπ. Με άλλα λόγια, το NFT θα αγοραστεί μία φορά, αλλά θα έχει πολλές χρήσεις».

Ο Amber Jae Slooten, συνιδρυτής της The Fabricant, σημείωσε ότι η ψηφιακή μόδα με τη μορφή NFT μπορεί να ξεπεράσει την πραγματικότητα. Η χρήση του στη βιομηχανία της μόδας βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αφού τα NFT χρησιμοποιούνται συχνότερα ως αντικείμενο τέχνης.

Ο Damien Hirst με 10.000 έργα σε πλατφόρμα τύπου NFT

Ντεμπούτο έκανε νέα ψηφιακή πλατφόρμα αγοράς έργων τέχνης με στόχο να είναι πιο ενεργητικά αποδοτική· η Palm προσέγγισε ένα μεγάλο εικαστικό ταλέντο, τον Damien Hirst που είναι γνωστός για τις τακτικές σοκ τις οποίες επιλέγει.

O Hirst επιβεβαίωσε τη φήμη του. H δουλειά του για την Palm ακούει στο όνομα «The Currency Project», την οποία εξελίσσει εδώ και μια πενταετία: 10.000 «λάδια» σε χαρτί κάθε ένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται και από το NFT του. Σε αυτή τη σειρά έργων εξερευνά τη συγχώνευση τέχνης και πλούτου, θέμα που αρμόζει σε ένα καλλιτέχνη γνωστό από τα καλυμμένα με διαμάντια κρανία του τα οποία έχουν καταρρίψει ρεκόρ σε δημοπρασίες.

«Για μένα, η Palm είναι μακράν η καλύτερη πλατφόρμα. Είναι καινούργια και εστιάζει στην τέχνη, είναι η πιο φιλική στο περιβάλλον, και είναι πιο γρήγορη και φθηνή στη χρήση της. Με την Palm, οι καλλιτέχνες μπορούν να επινοήσουν το μέλλον» αποφάνθηκε, σε ανακοίνωσή του, ο Damien Hirst.

Τι είναι τα NFT;

Τα NFTs είναι ένα νέο είδος ψηφιακού asset. Συνήθως πρόκειται για άυλα ψηφιακά αντικείμενα (έργα τέχνης, συλλεκτικές αθλητικές κάρτες, ψηφιακά ακίνητα ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια) που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εξασφαλίζει την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα των αντικειμένων, αντίθετα με τα «παραδοσιακά» online αντικείμενα που μπορούν να αναπαράγονται συνεχώς.
Το «Non-fungible» αναφέρεται σε αντικείμενα που δεν μπορούν να ανταλλαχθούν σε βάση ομοιότητας, καθώς καθένα από αυτά είναι μοναδικό, σε αντίθεση δηλαδή με «fungible» περιουσιακά στοιχεία όπως δολάρια, μετοχές ή ράβδοι χρυσού. Τα NFTs δεν είναι καινούρια τάση.
«Εμφανίστηκαν το 2017. Είχαν κυρίως ως στόχο την κερδοσκοπία. Αυτό που είδαμε, όμως, το 2020 είναι την αγορά να ωριμάζει πραγματικά» δηλώνει χαρακτηριστικά η Nadia Ivanova, διευθύνουσα σύμβουλος της L’Atelier. Από την άλλη πλευρά, συλλέκτης NFT, υποστηρίζει: «Νομίζω ότι το 99% των έργων που βρίσκονται σήμερα στο χώρο ενδέχεται να μην υπάρχουν δύο ή τρία χρόνια αργότερα». Η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε στην ανάπτυξή τους.