Μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, η ΕΕ «παγώνει» την εμπορική συμφωνία με την Mercosur

Μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, η ΕΕ «παγώνει» την εμπορική συμφωνία με την Mercosur
Photo: AFP
Οι αγρότες λένε ότι υποτιμώνται από φθηνές εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τα αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ.

Με πιέσεις από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες εβδομάδες, η Κομισιόν «παγώνει» την εμπορική συμφωνία με την ομάδα χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς, η εκτίμηση της Κομισιόν «είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύναψη της συμφωνίας Mercosur».

Σημειώνεται πως η σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έχει τεθεί υπό πολιτικό έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω διαμαρτυριών από αγρότες που λένε ότι υποτιμώνται από φθηνές εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τα αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ.

Μιλώνας στο Reuters εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία συνεχίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το μπλοκ της Mercosur, που αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, συζητούν εδώ και χρόνια για τη συμφωνία, με την ΕΕ να πιέζει στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αποψίλωση των δασών.

Η Γαλλία έχει επανειλημμένα εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι θα ήταν αδύνατο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες.

Με τους αγρότες να οργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν κέρδη της ακροδεξιάς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, ο Μακρόν δέχεται πιέσεις να καθησυχάσει τους αγρότες που είναι θυμωμένοι για την αύξηση του κόστους και τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν κάθε εμπορική συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει η Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com