Μετά το φεγγάρι, η Ινδία στοχεύει πλέον και στον Ήλιο

Μετά το φεγγάρι, η Ινδία στοχεύει πλέον και στον Ήλιο
epa10835376 A live coverage shows Indian Space Research Organisation (ISRO)'s Aditya-L1 mission payloads blasting off from a launch pad aboard the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) XL rocket, at Birla Industrial and Technological Museum (BITM) in Kolkata, India, 02 September 2023. Aditya-L1, the first mission of Indian Space Research Organisation (ISRO) dedicated to studying the Sun, was launched on 02 September from the Satish Dhawan Space Centre, in Sriharikota. EPA/PIYAL ADHIKARY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια ακόμη διαστημική εκτόξευση της χώρας.

Μετά την επιτυχή προσεδάφιση του Chandrayaan-3 η Ινδία πραγματοποίησε το Σάββατο την εκτόξευση ενός πυραύλου, με αποστολή τη μελέτη του Ήλιου.

Η πρώτη διαστημική αποστολή της Ινδίας για τον ήλιο, έχει ως στόχο τη μελέτη των ηλιακών ανέμων, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη γη και παρατηρούνται συχνά, μέσω ατμοσφαιρικών φαινομένων.

H εκτόξευση του Aditya-L1 (ονομασία του ήλιου στα ινδουιστικά) έγινε περίπου στις 9:20 ώρα Ελλάδος.

Η διαστημική αποστολή της Ινδίας για τη μελέτη του ήλιου, ακολουθεί την ινδική αποστολή στο φεγγάρι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, καθώς η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσεδάφισε διαστημικό όχημα στο νότιο πόλο της σελήνης, πετυχαίνοντας το στόχο αυτό, ταχύτερα από τις αντίστοιχες διαστημικές φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είχε ένα πιο ισχυρό πύραυλο-φορέα, ο ινδικός Chandrayaan-3 ξεπέρασε σε επιδόσεις τον Luna-25 για την πραγματοποίηση της προσεδάφισης στη σελήνη.

Η αποστολή έχει την ικανότητα να κάνει “ένα μπιγκ μπανγκ από επιστημονική άποψη”, δήλωσε ο Σομακ Ρεϊτσαούντρι, που έχει εμπλοκή στην ανάπτυξη μερικών από τα εξαρτήματα του ινδικού οχήματος διαστημικής παρατήρησης, προσθέτοντας ότι ενεργειακά σωματίδια που αποβάλλονται από τον ήλιο, είναι ενδεχόμενο να πλήξουν δορυφόρους που ελέγχουν τις επικοινωνίες και έχουν εκτοξευτεί από τη γη.

“Έχουν καταγραφεί επεισόδια, κατά τα οποία, σημαντικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί καθώς ένας δορυφόρος δέχτηκε την επίδραση του ηλιακού στέμματος. Οι δορυφόροι με χαμηλή γήινη τροχιά βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεγάλων ιδιωτικών εταιριών παγκοσμίως, ενώ το γεγονός αυτό, καθιστά την διαστημική αποστολή Aditya L1, ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα”, εξήγησε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: