Μετά το καλοκαίρι θέλουν οι Γερμανοί τις αποφάσεις για το χρέος

Μετά το καλοκαίρι θέλουν οι Γερμανοί τις αποφάσεις για το χρέος

Τι αναφέρει το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους – Σκληρή γραμμή, παρά το καλό κλίμα στη συνάντηση Τσακαλώτου – Σολτς.

Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον ομόλογό του Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος του Σολτς απέφυγε να σχολιάσει το αντικείμενο της συνάντησης των δύο υπουργών και αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Θα περιμένουμε την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», η οποία αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. «Θα ασχοληθούμε με τη βιωσιμότητα του χρέους με το τέλος του προγράμματος».

Η ίδια πηγή είπε πως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα…

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει θέσει κατ’ επανάληψη ως ορόσημο για την συνολική πολιτική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση, το χρέος και την εποπτεία μετά μνημονίου την 21η Ιουνίου (σύνοδος Eurogroup).

Μάλιστα, λόγω των ανησυχιών περί καθυστέρησης στην 4η αξιολόγηση έχει τεθεί και ένα “σχέδιο Β” για συμφωνία λίγες ημέρες αργότερα, στις 12 Ιουλίου, όταν συνέρχονται εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εξισορροπήσει μεταξύ των θέσεων υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους που ασπάζεται το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα από το οποίο προέρχεται και τις σκληρές θέσεις των χριστιανοκοινωνιστών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι η Αθήνα είναι δεσμευμένη στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης του προγράμματος και να ζητήσει γενναία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους χωρίς όρους και νέα προαπαιτούμενα.

Η Γαλλία και άλλες χώρες του Νότου τάσσονται υπέρ της αυτόματης ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης αλλά χώρες του Βορρά φέρονται να συνδέουν τα μέτρα με την εκπλήρωση ορόσημων(benchmarks) από την Ελλάδα.