Μετά τον πολιτικό «θάνατο» του Ολάντ, τα βλέμματα στρέφονται στον πρωθυπουργό του

Μετά τον πολιτικό «θάνατο» του Ολάντ, τα βλέμματα στρέφονται στον πρωθυπουργό του
(FILES) This file photo taken on November 11, 2015 shows French President Francois Hollande (L) and French Prime Minister Manuel Valls standing at attention during Armistice Day ceremonies marking the 97th anniversary of the end of World War I, at the Arc de Triomphe monument in Paris. French President Francois Hollande announced during a live televised address on December 1, 2016 he will not stand for re-election during the upcoming 2017 French presidential election. / AFP PHOTO / POOL / ERIC FEFERBERG

Με ελεύθερο πια δρόμο, ο Μανουέλ Βαλς θα συνεχίσει την επιχείρηση συσπείρωσης που ξεκίνησε εδώ και εβδομάδες φροντίζοντας να αναδείξει προεδρικό προφίλ.

Μετά τον κεραυνό που έπεσε στο γαλλικό πολιτικό τοπίο με την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να μην διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος καλείται να επισημοποιήσει γρήγορα την υποψηφιότητά του στις προκριματικές μίας κατακερματισμένης αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας θα βρίσκεται ολόκληρη την ημέρα στο Νανσί, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας αναχωρεί για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη.
«Χωρίς εμένα», «Το Τέλος», «Εις το επανδιείν, πρόεδρε», «Ο Ολάντ παραδίδεται» είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών φύλλων των γαλλικών εφημερίδων, την επομένη του πρωτοφανούς για την 5η Γαλλική Δημοκρατία διαγγέλματος ενός προέδρου που εγκαταλείπει τη διεκδίκηση μίας δεύτερης θητείας.

Δύο ερωτήματα τίθενται πλέον για τον Μανουέλ Βαλς, τον υποτιθέμενο κληρονόμο: πότε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν τη λήξη της προθεσμίας της 15ης Δεκεμβρίου; Και επίσης, να αποχωρήσει αμέσως από το Ματινιόν και τη θέση του πρωθυπουργού;

Δεν είναι πολύ πιθανόν ότι η επίσκεψή του στη γαλλική επαρχία αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αναγγελία της υποψηφιότητας του Μανουέλ Βαλς και μάλιστα σε τόσο βραχύ χρόνο από τον πολιτικό θάνατο του Φρανσουά Ολάντ, στον οποίο ο πρωθυπουργός δεν είναι ξένος.

Αύριο, οι πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Παρίσι. Αλλά μία προσωπική ανακοίνωση υποψηφιότητας σε τέτοιο κομματικό πλαίσιο απειλεί να εξοργίσει τους άλλους υποψήφιους στις προκριματικές, τον Αρνό Μοντεμπούρ και τον Μπενουά Αμόν.

Αντιδημοτικότητα ρεκόρ

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωσή του χωρίς να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό του, χωρίς καν να αναφερθεί στο πρόσωπό του. Αλλά οι δύο άνδρες συνομίλησαν δύο φορές, πριν και μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με το περιβάλλον του Μανουέλ Βαλς.

Έχοντας πια μπροστά του ελεύθερο τον δρόμο, ο Μανουέλ Βαλς θα συνεχίσει την επιχείρηση συσπείρωσης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές εβδομάδες φροντίζοντας να αναδείξει προεδρικό προφίλ.

Αλλά κληρονομεί μία καθόλου ζηλευτή θέση, αφού, εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις πριν από την ανακοίνωση του Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του Μανουέλ Βαλς βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 9% και στο 11%, πίσω από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Με αντιδημοφιλία σε επίπεδα ρεκόρ, με την ανακοίνωσή του ο Φρανσουά Ολάντ κέρδισε τιμητικά σχόλια από όλο το πολιτικό φάσμα: «αξιοπρέπεια», «σεβασμός» και «θάρρος» ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν στα σχόλια προερχόμενα ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα που τον πρόδωσαν ή τον έπληξαν.

«Συνετή απόφαση»

«Απόφαση συνετή, ρεαλιστική και εξόχως σεβαστή», σύμφωνα με τον Αρνό Μοντεμπούρ, «θαρραλέα και αξιοπρεπής», σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Επιλογή ηγέτη», για τον Μανουέλ Βαλς.

Στο στρατόπεδο της αριστεράς, ορισμένοι παρακινούν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, που εγκατέλειψε το κυβερνητικό πλοίο μετά τη διαμάχη για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη στέρηση της ιθαγένειας, να προσθέσει και τη δική της υποψηφιότητα στις ήδη υπάρχουσες.

Για τον πρώην πρωθυπουργό του Σαρκοζί, υποψήφιο της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017, τον Φρανσουά Φιγιόν, «ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε με διαύγεια την αποτυχία του».
Στο στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό έβαλε στο στόχαστρο Φιγιόν και Βαλς ταυτοχρόνως: «2 πρόεδροι Δημοκρατίας εκτός κούρσας σε 2 εβδομάδες. Σε τι χρησιμεύει να τρέξουν τα αντίγραφά τους, οι δεύτεροί τους», έγραψε στο Twitter.