Μεταφέρονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysian από την Ουκρανία

Μεταφέρονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysian από την Ουκρανία

Εμπειρογνώμονες στην Ολλανδία θα εξετάσουν ό,τι απέμεινε από την άτρακτο του αεροσκάφους που συνετρίβη τον Ιούλιο.

Στην Ολλανδία -τη χώρα που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα αφού 193 από τους 298 νεκρούς της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines που συνετρίβη στις αρχές Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία, ήταν Ολλανδοί- ξεκίνησαν να μεταφέρονται σήμερα τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Τέσσερις μήνες μετά την τραγωδία η διαδικασία της μεταφοράς των κομματιών που απέμειναν από το αεροπλάνο ξεκίνησε, με τους υπαλλήλους του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ να κόβουν με σιδεροπρίονα ό,τι έχει απομείνει από την άτρακτο του αεροσκάφους και να τα φορτώνουν σε φορτηγό, υπό την εποπτεία Ολλανδών εμπειροσγνωμόνων και παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και στη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους θα μεταφερθούν στην Ολλανδία, όπου θα εξετασθούν από την ολλανδική Υπηρεσία Ερευνών Ασφαλείας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας στη Χάγη δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν το σύνολο των συντριμμιών της ατράκτου θα μεταφερθεί στην Ολλανδία. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ζώνη των ερευνών είναι τέραστια. Έχουμε έναν κατάλογο στον οποίο καταγράφονται τα πιο σημαντικά για την έρευνα κομμάτια και αυτά τα κομμάτια έχουν προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Η μεταφορά των συντριμμιών του αεροσκάφους καθυστέρησε λόγω του πολεμικών συγκρούσεων που συνεχίσθηκαν στην περιοχή και μετά την υπογραφή εκεχειρίας μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων στις 5 Σεπτεμβρίου.

Δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι σήμερα οι μάχες που διεξάγονταν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους σταμάτησαν.