Μεταφορές και υπηρεσίες αύξησαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο δίμηνο

Μεταφορές και υπηρεσίες αύξησαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο δίμηνο
Photo: pixabay.com
Πώς διαμορφώθηκαν οι ξένες επενδύσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Διεύρυνση κατά 231 εκατ. ευρώ, στα 2,4 δισ. ευρώ, κατέγραψε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων επιδεινώθηκε.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,1% σε τρέχουσες τιμές (6,4% σε σταθερές τιμές), ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10% τόσο σε τρέχουσες τιμές όσο και σε σταθερές τιμές. Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 1,9% σε τρέχουσες τιμές και έμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σταθερές τιμές.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών, καθώς και του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Αντίθετα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο βελτιώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 21,8% και 22,9% αντίστοιχα. Το έλλειμμα στο συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων – το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό – διαμορφώθηκε σε 2,3 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 344 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) διαμορφώθηκε σε 681 εκατ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε αύξηση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αλλοδαπών επιχειρήσεων (157 εκατ. ευρώ) και σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (149 εκατ. ευρώ). Η μείωση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 208 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 745 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (1,2 δισ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 3,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.