«Μέτωπο» με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανοίγει πρώην επενδυτής του Facebook με ένα αποκαλυπτικό βιβλίο

«Μέτωπο» με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανοίγει πρώην επενδυτής του Facebook με ένα αποκαλυπτικό βιβλίο
epa07054951 (FILE) - The signage of Facebook illuminated at company stand during the 2nd press preview day of the International Motor Show IAA in Frankfurt Main, Germany, 12 September 2017 (reissued 28 September 2018). According to reports on 28 September 2018 Facebook has announced that a previously unreported attack on its network exposed the personal data of nearly 50 million users. According to the Social network, the breach was discovered earlier this week, adding that the vulnerability has been fixed and law enforcement has been notified. EPA/MAURITZ ANTIN *** Local Caption *** 54514490 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντρικό θέμα του βιβλίου, που φέρει τον τίτλο «Zucked», είναι η «καταστροφή» του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο.

του Don Reisinger

Το Facebook ίσως χρειαστεί να περάσει τις επόμενες εβδομάδες απαντώντας στις επικρίσεις του επενδυτή Roger McNamee, ο οποίος είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια περιοδεία με παρουσιάσεις του βιβλίου του στις ΗΠΑ, συζητώντας το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο.

Το βιβλίο του McNamee με τίτλο Zucked πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Το βιβλίο, στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί το Axios, πραγματεύεται αυτό που το ίδιο αποκαλεί «καταστροφή του Facebook» και τους λόγους για τους οποίους ο McNamee πιστεύει ότι «τα ελαττώματα του Facebook ξεπερνούν τα σημαντικά οφέλη του».

Στο βιβλίο, ο McNamee, ο οποίος υπήρξε ένας πρώιμος επενδυτής στο Facebook και εξακολουθεί να κατέχει μετοχές στην εταιρεία, παρουσιάζει τις πρώτες συνομιλίες του με τον CEO Mark Zuckerberg και την επικεφαλής λειτουργιών Sheryl Sandberg.

Σε μία συζήτηση που δημοσίευσε το Axios, ο McNamee είπε ότι συμβούλευσε τον Zuckerberg να μην πουλήσει το Facebook στη Yahoo ή τη Microsoft. Ο Zuckerberg τού ανέφερε ότι μία από αυτές τις εταιρείες είχε ήδη προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το κοινωνικό δίκτυο. Η Yahoo πράγματι υπέβαλλε τη συγκεκριμένη προσφορά το 2006.

Επιπλέον, ο McNamee είπε ότι είχε παίξει ρόλο στη συνάντηση του Zuckerberg με τη Sandberg, συνάντηση η οποία εν τέλει την έφερε στην εταιρεία.

Εκπρόσωπος του Facebook απάντησε στους ισχυρισμούς του McNamee με δήλωσή του προς το Axios, λέγοντας ότι «ο McNamee δεν έχει εμπλακεί με το Facebook εδώ και μια δεκαετία». Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι το κοινωνικό δίκτυο έχει «αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί για να προστατεύσει καλύτερα την ασφάλεια των ατόμων που το χρησιμοποιούν».

Είναι ασαφές από τα δημοσιευθέντα αποσπάσματα του βιβλίου σε τι ακριβώς εστιάζει ο McNamee σε σχέση με το Facebook. Όμως, η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής τα τελευταία δύο χρόνια για τη στάση της απέναντι στη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016, τις ενέργειές της ενάντια στους επικριτές του Facebook, και πολλά άλλα. Κάποιοι μάλιστα δεν έχουν διστάσει να ζητήσουν έως και την απομάκρυνση του Zuckerberg.

Το βιβλίο του McNamee αναμένεται να ρίξει φως σε πολλά από αυτά τα προβλήματα.

Το Facebook δεν απάντησε σε αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο σε σχέση με την έκδοση του Zucked.

Δείτε ακόμη: Έτσι είναι να δουλεύεις στο Facebook: Ανταγωνισμός μεταξύ υπαλλήλων και μια ατμόσφαιρα… αίρεσης