Μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

Μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

Πακέτο μέτρων 150 εκατ. ευρώ ανακοινώνει το ΥΠΕΚΑ, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου με τη Gazprom βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Την ικανοποίηση ενός εκ των παγίων και σημαντικότερων αιτημάτων της ελληνικής βιομηχανίας προωθεί η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε σήμερα πακέτο μέτρων 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, η θεσμοθέτηση των μέτρων αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την επόμενη Τετάρτη. Στο πακέτο -που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αύριο στη Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανία- περιλαμβάνονται τα μέτρα τόσο για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του φυσικού αερίου, καθώς σε τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με τη Gazprom για τη μείωση της τιμής φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τους Ρώσους.

Διαβάστε ακόμη: «Φθηνό φυσικό αέριο για 300 χρόνια»

Οι κύριες παρεμβάσεις του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι οι παρακάτω:

-Εξίσωση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) των βιομηχανιών μέσης τάσης με αυτό της υψηλής τάσης. Η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.

– Έναρξη εφαρμογής του συστήματος της «διακοψιμότητας» για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης.

– Έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της διάθεσης μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013 σε όλους τους πελάτες της.

– Διατήρηση των εκπτώσεων της τιμής φυσικού αερίου στους μεγάλους καταναλωτές έως και το 2015, ακόμη και στην περίπτωση που δεν διατηρήσουν τις υψηλές καταναλώσεις που προβλέπονται στις συμβάσεις τους.

– Μετακύλιση στους τελικούς καταναλωτές της μείωσης της τιμής που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom, η οποία φαίνεται ότι ολοκληρώνεται και συνεπώς, απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία.

«Η κυβέρνηση εξαντλεί όλες τις δυνατότητες της οικονομίας με ένα σύνολο δράσεων που θα απαντήσει στο ζητούμενο της στήριξης της βιωσιμότητας της Ελληνικής βιομηχανίας», δήλωσε ο κ. Μανιάτης και διευκρίνισε ότι θα εισηγηθεί την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο επιδιώκεται να συνεχιστεί, χωρίς καμία διακοπή και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή μέχρι και το 2020.

Διαβάστε ακόμη: Αντιμέτωπη με «πρόστιμο-μαμούθ» η Gazprom