Μέτρα για τη ρύθμιση των deepfakes προτείνουν προσωπικότητες από τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μέτρα για τη ρύθμιση των deepfakes προτείνουν προσωπικότητες από τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης
A view of the 'Deepfake' stand inside the Congress center ahead of the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) on January 20, 2020 in Davos. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Αποτελεσματικότερη ρυθμιστική πλαισίωση ζητούν με την ανοικτή τους επιστολή.

Προσωπικότητες από τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικοί και στελέχη της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του Γιόσουα Μπέντζιο, πρωτοπόρου επιστήμονα της AI, υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή που ζητά περισσότερη ρύθμιση στη δημιουργία των deepfakes, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αυτό μπορεί να επιφέρει στην κοινωνία.

«Τα deepfakes σήμερα σχετίζονται συχνά με σεξουαλικό περιεχόμενο ή πολιτική παραπληροφόρηση. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και διευκολύνει τη δημιουργία των deepfakes, είναι αναγκαίες προληπτικές μέτρησεις», αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής που συντάχθηκε από τον Αντριου Κριντς, ερευνητή στην AI στο Πανεπιστήμιο του Berkley.

Τα deepfakes είναι ρεαλιστικές αλλά κατασκευασμένες εικόνες, ηχητικό υλικό και βίντεο που παράγονται από αλγόριθμους της Τεχνητής Νοημοσύνης, και οι πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας τα καθιστούν όλο και πιο δύσκολο να διακριθούν από το πραγματικό περιεχόμενο. Στην επιστολή με τίτλο «Disrupting the Deepfake Supply Chain» (Για τη Διακοπή της Αλυσίδας Εφοδιασμού των Deepfakes), προτείνονται μέτρα για τη ρύθμιση των deepfakes.

Ανάμεσά τους, η πλήρης ποινικοποίηση της deepfake παιδικής πορνογραφίας, η θέσπιση ποινικών κυρώσεων για τα άτομα που δημιουργούν ή διευκολύνουν τη διάδοση επιβλαβών deepfakes και η απαίτηση από τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή της χρήσης των προϊόντων τους στη δημιουργία επιβλαβών deepfakes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 400 άτομα από τον ακαδημαϊκό, τον χώρο της ψυχαγωγίας και την πολιτική έχουν υπογράψει την επιστολή.

Μεταξύ των υπογραφόντων περιλαμβάνονται ο Στίβεν Πίνκερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Harvard, ο Τζόι Μπουολαμβίνι, ιδρυτής της Algorithmic Justice League, δύο πρώην πρόεδροι της Εσθονίας, ερευνητές του DeepMind της Google και ερευνητής της OpenAI.

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν θα προκαλέσουν βλάβη στην κοινωνία ήταν προτεραιότητα για τις ρυθμιστικές αρχές από την εισαγωγή του ChatGPT της OpenAI στο τέλος του 2022. Πολλές προειδοποιήσεις έχουν διατυπωθεί για τους κινδύνους που προκύπτουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως η επιστολή του Ιλον Μασκ το προηγούμενο έτος που ζητούσε έξιμηνο μορατόριουμ στην ανάπτυξη ισχυρότερων συστημάτων από το μοντέλο GPT-4.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: