Μέτρα λόγω τουρισμού με ζητούμενο την ενεργοποίηση του «ελατηρίου» στην αγορά

Μέτρα λόγω τουρισμού με ζητούμενο την ενεργοποίηση του «ελατηρίου» στην αγορά
Τουρίστες φορούν προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό, καθώς περπατούν στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Ξεκίνησε από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου η εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας. Έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και απαγορεύθηκε η κυκλοφορία από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί. Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την λοίμωξη Covid-19, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι προσδοκίες και το παράθυρο ευκαιρίας για επιχειρήσεις εστίασης που θα «πετάξει έξω» η πλατφόρμα.

Ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις εστίασης και χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο προοιωνίζονται σταδιακή επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης με κεφάλαια κίνησης για πληρωμή προμηθευτών, συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, ενεργοποιείται αύριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση γίνεται συζήτηση για τεχνικά θέματα ενώ έχει μπει στο τραπέζι πρόταση για ενίσχυση και άλλων επιχειρήσεων, πέραν των 34.000 που υπολογίζεται ότι θα καλύψει. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα, που θα μείνει ανοιχτό μέχρι τα τέλη Ιουλίου, έχει περιορισμούς, όπως επιδότηση έως 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ επιχείρησης, με κριτήριο την πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του 2019 και περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise.

Υπάρχουν ωστόσο πιέσεις για διεύρυνση των ενισχύσεων σε περισσότερες επιχειρήσεις, στο σύνολο των άνω των 80 χιλ. που λειτουργούν στην αγορά. Στα τεχνικά ζητήματα που τίθενται υπό συζήτηση αυτό το διάστημα, είναι π.χ. εταιρείες με υποκαταστήματα, με τα οποία έχουν κοινό ΦΠΑ, γεγονός που ανεβάζει το τζίρο τους με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από το σύστημα. Ανάλογη συζήτηση γίνεται για περιπτώσεις υποψηφίων με δευτερεύουσα δραστηριότητα στην εστίαση και άλλες κατηγορίες. Το πρόγραμμα είναι πιθανόν να μην καλυφθεί όχι μόνο λόγω του “κόφτη” της πτώσης τζίρου (30%) ή του ανώτατου ορίου επιδότησης (100.000 ευρώ) αλλά και εξαιτίας αιτημάτων για μικρότερα ποσά από ορισμένες επιχειρήσεις που δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το ποσό που δικαιούνται μέχρι 31/12, προθεσμία εντός της οποίας έχουν υποχρέωση να προσκομίσουν τιμολόγια. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αφορούν π.χ. επιχειρήσεις σε χειμερινούς προορισμούς, που θα ανοίξουν για λίγους μήνες, πιθανόν από το φθινόπωρο και δεν θα προλάβουν να διαθέσουν μέχρι το τέλος του έτους σημαντικά ποσά για προμήθειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος είναι το αδιάθετο κεφάλαιο, στην περίπτωση που δεν απορροφηθεί το 100% του κονδυλίου, να διατεθεί σε νέο πρόγραμμα με κριτήριο την πτώση τζίρου από 20% αντί 30%.

Τα κεφάλαια κίνησης αναμένεται να δώσουν μια σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου που γράφουν απώλειες πάνω από 50% από την επανεκκίνησή τους, δεδομένου ότι λειτουργούν κάτω από το ήμισυ της δυναμικότητας τους με τους περιορισμούς στις αποστάσεις και τη χρήση αποκλειστικά εξωτερικών χώρων.

Εντωμεταξύ, η άρση των βασικών περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όπως τα sms και τα ραντεβού που αυτομάτως ακυρώνουν το υβριδικό μοντέλο αγορών click away και click inside. Πρόκειται για μέτρο που επιζητούσαν στο σύνολό τους οι εμπορικές επιχειρήσεις που προσβλέπουν τώρα σε σταδιακή ανάκαμψη. Εξάλλου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, με αφορμή την οριστική κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο: «Είμαι βέβαιος ότι πλέον αφήσαμε τα δύσκολα πίσω, οφείλουμε όμως για το διάστημα που απομένει μέχρι την οριστική αποδρομή της πανδημίας να συνεχίσουμε την στοχευμένη στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. Επιβάλλεται όμως όλοι μαζί, επαγγελματίες, καταναλωτές και επισκέπτες, να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που επιδείξαμε έως σήμερα, ώστε η πορεία προς την οριστική λύση να επιταχυνθεί».