METRO AEBE: Επενδύοντας στο μέλλον, με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο

METRO AEBE: Επενδύοντας στο μέλλον, με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, η METRO AEBE έχει ως βασικό πυλώνα της λειτουργίας της τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την προσφορά στον άνθρωπο και στις κοινωνίες, στις οποίες δραστηριοποιείται.

Μέσα από μεγάλες επενδύσεις στον ψηφιακό µετασχηµατισµό, την ενεργειακή διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και από τη σταθερή και σηµαντική στήριξη που παρέχει σε φορείς που υποστηρίζουν τους συµπολίτες µας που βρίσκονται σε ανάγκη, η METRO καταφέρνει να χαρακτηρίζεται από όλους ως µια εταιρεία καινοτόµα, περιβαλλοντικά βιώσιµη και κοινωνικά υπεύθυνη.

Λόγω της πανδηµίας του Covid-19, το 2020 ήταν µία ιδιαίτερα κρίσιµη χρονιά για τη METRO, αλλά και για όλο το λιανεµπόριο τροφίµων. Ο ρόλος της εταιρείας στην καθηµερινή ζωή των ανθρώπων στη χώρα µας, αλλά και την εθνική οικονοµία, ενισχύθηκε από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που κλήθηκε να αντιµετωπίσει, καθώς οι άνθρωποί της έδωσαν τη µάχη από την πρώτη στιγµή και την πρώτη γραµµή, συνεισφέροντας καθοριστικά στην επιτυχηµένη προσπάθεια να παραµείνει ενεργή η εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα.

H εταιρεία, µε τη σειρά της, κλήθηκε να ανταποκριθεί άµεσα στις νέες απαιτήσεις που προέκυψαν από την πανδηµία, σε όλο το φάσµα της λειτουργίας της. Εστιάζοντας για ακόµη µία φορά στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, και µε γνώµονα την εγγενή ανθρωποκεντρική της προσέγγιση, προχώρησε στη δηµιουργία και ενεργοποίηση  µεγάλης έκτασης διαδικασιών και πρωτοκόλλων ασφαλείας για τους ανθρώπους της πρώτης γραµµής που εργάζονται στα καταστήµατα. Η εταιρεία επένδυσε, και συνεχίζει να το κάνει, σηµαντικό χρηµατικό ποσό για τον επαρκή ανεφοδιασµό  µε υγειονοµικό υλικό σε όλα τα καταστήµατα και φρόντισε να στηρίξει  ουσιαστικά την εργασιακή καθηµερινότητα των ανθρώπων της µε πρωταρχικό στόχο την ασφάλειά τους. Στις περιπτώσεις που κάποιος εργαζόµενος βρεθεί θετικός στον Covid-19, πραγµατοποιείται άµεσα απολύµανση των χώρων και όλοι οι εργαζόµενοι του καταστήµατος εξετάζονται µε έξοδα της εταιρείας.

Παράλληλα, επένδυσε σηµαντικά και στον ψηφιακό µετασχηµατισµό που αναβάθµισε σηµαντικά την καθηµερινότητα των εργαζοµένων της µέσα στο lockdown. Επίσης, προχώρησε στην πρόσληψη εκατοντάδων νέων εργαζόµενων για την υποστήριξη της εργασίας όλων και την κάλυψη των αυξηµένων αναγκών τόσο στο ηλεκτρονικό της κατάστηµα που σήκωσε µεγάλο βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, όσο και στα φυσικά καταστήµατα. Οι προσλήψεις αυτές έγιναν µε βάση τις αρχές της Δικαιοσύνης και της Ισότητας που διέπουν τη METRO, η οποία και υπέγραψε το 2020 τη Χάρτα Διαφορετικότητας.  Η εταιρεία σήµερα αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, µε περισσότερους από 11.000 εργαζόµενους, σε 227 καταστήµατα λιανικής My market, 50 καταστήµατα χονδρικής METRO Cash & Carry και 4 Κέντρα Διανοµής σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, µε σκοπό να µπορέσει να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια προς τους κατοίκους των περιοχών που δοκιµάζονται ιδιαίτερα σε ολόκληρη τη χώρα, η METRO προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία µε την Κεντρική Ένωση Δήµων Ελλάδας, προκειµένου να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών όσων συµπολιτών µας βρέθηκαν σε καραντίνα ή καθεστώς αυξηµένων περιοριστικών µέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΕ κατέγραψε αναλυτικά τις ανάγκες των Δήµων της χώρας και η METRO, µέσω των My market, προχώρησε στην αποστολή περισσότερων από 350.000 συσκευασιών τροφίµων και ειδών πρώτης ανάγκης. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί όσο υπάρχει η ανάγκη και το 2021.

Τέλος, η εταιρεία προσέφερε ουσιαστική βοήθεια σε ευπαθείς οµάδες και σε ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν σε ανάγκη, προσφέροντας πολύ µεγάλο όγκο προϊόντων σε Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ιδρύµατα και φορείς που στηρίζουν τις ευπαθέστερες οµάδες του πληθυσµού που επλήγησαν δυσανάλογα από την πανδηµία. Μέσα από αυτές τις κινήσεις, η METRO αποδεικνύει για ακόµη µία φορά έµπρακτα τη ρήση «Doing Well by Doing Good», δηλαδή ότι η βιώσιµη ανάπτυξη της εταιρείας στηρίζεται εν πολλοίς στην υπεύθυνη κοινωνικά στάση της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO Αριστοτέλης Παντελιάδης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Συμμετέχοντας στο CEO Initiative 2020, που διοργάνωσε διαδικτυακά το FORTUNE GREECE, στο πάνελ Meeting the Moment, ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO Αριστοτέλης Παντελιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, είναι οι επιχειρήσεις που πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία να βγουν μπροστά. Σε μια περίοδο που οι καταναλωτές είχαν τα άγχη και τους φόβους τους, αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τους δημιουργήσουμε μία αίσθηση ασφάλειας, αλλά και επάρκειας αγαθών. Την ίδια αίσθηση ασφάλειας οφείλαμε να προσφέρουμε και στους δικούς μας ανθρώπους. Προτεραιότητά μας ήταν η υγεία και η ασφάλειά τους. Και τα καταφέραμε. Τίποτε δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί με τόση επιτυχία, αν οι εργαζόμενοί μας στα καταστήματα και τα κέντρα διανομής δεν είχαν δώσει με φιλότιμο τον καλύτερο εαυτό τους, φτάνοντας ακόμα και να παραδώσουν με στολές «αστροναύτη» είδη πρώτης ανάγκης σε Δήμους που είχαν αποκλειστεί για υγειονομικούς λόγους».