Μια ανάσα πριν τον σημαντικότερο αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα

Μια ανάσα πριν τον σημαντικότερο αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα

Ο αγώνας Olympus Marathon διοργανώνεται φέτος για 12η συνεχή χρονιά.

Για 12η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται ο Olympus Marathon με την εκκίνηση του να δίνεται αυτή την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Πρόκειται για τον σημαντικότερο αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Στον αγώνα συμμετέχουν Έλληνες αλλά και ξένοι λάτρεις του ορεινού τρεξίματος – μεταξύ αυτών και πολύ γνωστοί αθλητές του ορεινού τρεξίματος παγκοσμίως όπως οι Dachhiri Dawa Sherpa, Sebastian Chaigneau, Corine Favre, Christophe Jaquerod, Hernadez Jessed Gispert, κ.α.

Ο αγώνας πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου κάθε χρόνο στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και η διαδρομή ακολουθεί την ιερή πορεία των πιστών της αρχαιότητας (Πατερμανλής, 1999) οι οποίοι ξεκινούσαν από την λατρευτική πόλη του Δίου, ανέβαιναν στις κορυφές του «Βουνού των Θεών» για να θυσιάσουν στον Δία και επέστρεφαν στην πόλη του Λιτοχώρου.

Η διοργάνωση υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2004 και η επιτυχία του αγώνα τα επόμενα 3 χρόνια, έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα με αποτέλεσμα σήμερα να διοργανώνονται πάνω από 100 αγώνες ορεινού τρεξίματος (από 4 αγώνες το 2004).

Οι συμμετέχοντες στον Olympus Marathon ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και φτάνουν σε υψόμετρο 2.780μ., διασχίζουν μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου ακολουθώντας σε ορισμένα σημεία το Διεθνές μονοπάτι Ε4 και περνούν από τη βάση του «Θρόνου του Δία» και από τη βάση του Μύτικα,την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Η διαδρομή, η οποία διασχίζει και το περίφημο φαράγγι του Ενιπέα, ολοκληρώνεται σε 44 συνολικά χιλιόμετρα με τερματισμό την πλατεία του Λιτοχώρου. Ο αγώνας συγκεντρώνει συνολικά 3.200μ θετικής υψομετρικής ανάβασης.

1/3