Μια «χάλια» ηλεκτρονική διεύθυνση που αξίζει 2.500 δολάρια

Μια «χάλια» ηλεκτρονική διεύθυνση που αξίζει 2.500 δολάρια

Εσείς πόσα θα πληρώνετε για ένα domain με την κατάληξη .sucks; 

Ο ιντερνετικός κόσμος έχει κατακλυστεί από εκατομμύρια domains εταιρειών, οργανισμών αλλά και ανθρώπων που θέλουν τη δική τους σελίδα.

Κάθε domain είναι μοναδικό και παρέχει στους επισκέπτες μια πρώτη εικόνα της ιστοσελίδας που ακολουθεί, καθώς και μια ιδέα για το περιεχόμενο του site.

Κάποιοι, λοιπόν, το domain αυτό δε διστάζουν να το ακριβοπληρώσουν. Όπως η Google που για κατοχυρώσει την κατάληξη .app πλήρωσε 25 εκατομμύρια.

Μέχρι τώρα ξέραμε τις καταλήξεις .com, .net, .email, .guru, .social αλλά ποτέ δεν είχαμε δει κατάληξη .sucks.

Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι τι και ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτή την εταιρεία που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις.

Η Vox Populi, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη προώθηση του .sucks, έχει ενημερώσει εδώ και μήνες το κοινό πως θα χρεώνει τους κατόχους εμπορικών σημάτων με 2.500 δολάρια για να κατοχυρώσουν την κατάληξη αυτή. Αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο στις εταιρείες. Ο νόμος της αγοράς, άλλωστε, είναι σκληρός. Αν δε μπορέσει μια εταιρεία, θα το κάνει κάποια άλλη.

Η τιμή αποδείχθηκε υπερβολικά φιλόδοξη.

Ο Rick Schwartz, βετεράνος στον τομέα της βιομηχανίας, εξηγεί πως η απαίτηση αυτή είναι μια ξεκάθαρη κίνηση εκβιασμού.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, όμως, έχουν άλλη άποψη. Ο John Berard, υπεύθυνος του Vox Populi, εξηγεί πως από τη λίστα με τα γενικά top-level domains (.aero – για αερομεταφορείς, .biz – για επιχειρήσεις, .com – για εμπόριο, .coop – για συνεταιρισμούς και άλλα), το .sucks θα καταφέρει να έχει τη μεγαλύτερη αξία.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουν μεγάλη αξία για τις επιχειρήσεις , ιδίως όσον αφορά την ικανότητά τους να παρέχουν υπηρεσίας υψηλού επιπέδου σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση των πελατών, η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πελατών, ακόμη και Έρευνα και Ανάπτυξη . Αν το δει κανείς από αυτή τη σκοπιά, τα 2.499 δολάρια είναι μια λογική τιμή», προσθέτει.

Κλείνοντας, ξεκαθαρίζει πως η τιμή αυτή ισχύει για τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων και τους κατόχους premium domains, για όλους τους υπόλοιπου η τομής ανέρχεται στα 249 δολάρια – τιμή πολύ χαμηλότερη από άλλες καταλήξεις, όπως το .luxury που κοστίζει περίπου 800 δολάρια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν το web domain από τις 30 Μαρτίου και μετά.

«Η λέξη χάλια (ελληνική μετάφραση του “sucks”) δεν είναι πλέον ένας υποτιμητικός όρος», δηλώνει.